Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Главчев: Всеки ден полагаме усилия, за да бъдат освободени българските моряци в Йемен
Автор: Самуил Иванов 16:18 / 16.10.2024Коментари ()500
©
Акцентът (бел. от ред. - на предстоящата среща) не е само за България, а и за двата региона, защото тя междурегионална - държавни членки на Европейския съюз и на Съюза за сътрудничество в залива. Акцентът е повишаване на сигурността и задълбочаването на взаимоотношенията, което да доведе до икономически и търговски развития, но най-вече деескалация в Близкия Изток. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев от Брюксел преди провеждането на Срещата на върха между ЕС и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в заседание на Европейския съвет. 

Попитан дали ще постави темата за българските заложници в Йемен, премиерът отговори, че формът не предполага обсъждането на такъв въпрос: "В България трябва да правим всичко по силите си, за да могат да бъдат освободени двамата заложници. Всеки ден всички институции в България полагаме усилия в тази посока, но е много специфична и деликатна ситуацията". 

Според него темата трябва да се обсъжда в двустранни срещи. 

Главчев коментира и темата за еврозоната. 

"В момента, в който бъде изпълнен критерият за ценовата стабилност, ще бъдат поискани извънредни конвергентен доклади. Надяваме се, че до краят на годината ще постигнем и този критерий. От четири покриваме три", обясни той. 

По отношение Плана за възстановяване и устойчивост служебният министър-председател заяви, че отговорността в момента е в ръцете на Народното събрание, което трябва да вземе съответните решения, така че България да може да получи втория транш. 

"Има договорки с ЕК. Няма как да нарушим действащи  в момента решения на Народното събрание. Ако позволят народните представители, може д а пристъпим към действия, смятам, с добър резултат", заяви той. 

Премиерът увери, че и специализираните акции срещу купения вот ще продължат.



Още по темата: общо новини по темата: 12
25.04.2024 »
15.03.2024 »
14.01.2024 »
04.01.2024 »
30.11.2023 »
30.11.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Glavchev-Vseki-den-polagame-usiliya-za-da-budat-osvobodeni-bulgarskite-moryaci-v-Iemen-2301087
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.