Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Спадът на новообявените работни места в ІТ бранша само за една година е близо 50%
©
Спадът на новообявените работни места в ІТ бранша само за една година е близо 50%, за две години е доста повече. Имаме асиметрична криза, която за момента не се изразява в безработица, т.е. няма нови работни места, но няма и големи освобождавания. Работодателите по някакъв начин изнасят на гърба си това. Това каза Светлозар Петров – един от създателите на първия професионален и напълно интегриран сайт за търсене и предлагане на работа JobTiger, в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“.

Световната криза, която на места стигна и до рецесия, води до намаляване на поръчките към българските компании.

"Германия е в техническа рецесия, европейската икономика е забавена, в САЩ има проблеми. Ние сме малка, отворена икономика и по-добре работещите компании естествено разчитат на транспорт. Поръчките намаляват, намалява нуждата от допълнителни хора, което ние отбелязваме и със спад на новообявените работни места“, посочи Петров.

Повече работни места в момента има в секторите здравеопазване и фармация, административно обслужване, счетоводство, одит, финанси, търговия, логистика и транспорт. "Това са секторите, в които има увеличение на броя на обявите. Това обаче е основно сферата на услугите. Имаме намаление в производството, във високите технологии, т.е. генерално за икономиката това не е особено добре“, обясни Светлозар Петров и допълни, че картината е валидна за цялата страна.

Новите работни места означават инвестиции и пазари, които са готови да купуват. За момента обаче се наблюдава обратното, добави експертът.

Минималната работна заплата има значение за по-малките населени места с по-зле развита икономика и по-малко инвестиции. Повишаването й според него ще доведе до миграция на по-висококвалифицираните специалисти от по-малките населени места към столицата заради приближаване на границите на заплащане.

Почасовата заетост е скъпа и сложна за администриране от работодателите и те я избягват, обясни Петров.

В момента пазарът на труда навлиза в етап на развитие, в който все повече се търсят хората над 55-годишна възраст. "В САЩ и Западна Европа това отдавна е навлязло, тук предстои. Проблемът с тази категория работещи е, че те са по-трудноадаптивни. Те си харесват работата, вършат си я и я сменят само при нужда“, отбеляза Петров.

Поколението Z от друга страна има определени очаквания към пазара на труда. "Обикновено сменят два-три пъти работата си, докато установят, че навсякъде е едно и също и приравнят техните очаквания към реалностите на пазара“, коментира той.

Светлозар Петров посъветва търсещите работа да отделят внимание на автобиографията си при кандидатстване.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Spadut-na-novoobyavenite-rabotni-mesta-v-T-bransha-samo-za-edna-godina-e-blizo-50-2300508
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.