Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Важни съвети за очакващите "Черния петък"
©
Ако някой иска да направи изгодна покупка от предстоящия в края на ноември “Черен петък", сега е моментът да си набележи конкретните стоки и да следи движението на цените им, а не вече в кампанията да пазарува просто защото се твърди, че има намаление. Това препоръча в “Денят започва" по БНТ основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

"По закон, за да е истински намалена цената на една стока, тя трябва да е прилагана поне един месец преди кампанията за отстъпки. Това означава, че до седмица-две трябва да се стабилизират цените, от които ще се твърди, че е извършено някакво намаление.“, обясни експертът. Според нея е време да обърнем тенденцията и да купуваме от "Черния петък“ дадена стока, защото ни е необходима, а не просто защото е намалена.

Около 400 лв. е средната сума, която пазаруващите от "Черния петък“ харчат, посочи Руменова, като се  позова на данни от изследвания. "Хората харчат повече тогава, отколкото по Коледа и Нова година. Една от причините за това е, че някои от тях използват тази кампания да осигурят подаръците за празниците в края на годината. Особено при онлайн покупки, защото ако ги оставят за последния момент, не е сигурно дали ще бъдат спазени сроковете за доставка и някой може да остане без подаръци“, добави тя.

Потребителите следва да имат предвид, че дори и намалението да е реално, това не гарантира, че дава най-добрата цена за дадена стока. Ценообразуването е свободно и една и съща стока може да се намери в широк ценови диапазон при различни магазини. Така и без намаление може да я открием по-изгодно.

Един и същи търговец не е длъжен да поддържа намаление във всички свои физически и онлайн магазини, а само в тези, за които е обявил отстъпки. Но трябва да спазва всички правила – да са посочени старата и новата цена, процент на отстъпката и информацията да е вярна, обясни Руменова.

На запитване от водещия Симеон Иванов можем ли да предявим рекламация за стока от намаление тя потвърди за това право и разясни: "Търговецът може да не ни даде своя гаранция, но не може да ни отнеме законовата гаранция, която е до две години. Законодателят е дал този срок, тъй като е предположил, че това е периодът, в който може да се очаква да се прояви някакъв производствен дефект, който е съществувал към момента на продажбата.“

73% от участвалите в проведената по повод разискваната тема анкета на БНТ отговарят, че не се възползват от кампаниите "Черен петък“.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Vazhni-suveti-za-ochakvashtite-Cherniya-petuk-2300237
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.