Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
315 са проверките за януари на Комисията за защита на потребителите в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:13 / 15.02.2011Коментари ()524
© Burgas24.bg
315 са проверките за януари на Комисията за защита на потребителите през януари, каза нейният директор в Бургас Николай Стойков.

90 на брой са проверките по жалби и сигнали на гражданите. Правото на информация, което е изискване по закона за защита на потребителя във всеки търговски обект да има етикет със цената, характеристика на стоката, основни параметри на стоките, има 115 проверки.

В тази графа проверки 18 са завършили със съставяне на актове. "Все още в някои търговски обекти стоката не е етикирана спрямо изискванията на закона за защита на потребителя и в зависимост от нарушенията санкциите варират от 500 до 3000лв. Ако е за първи път нарушението санкцията е 500 лв", каза Стойков. Проверени са 33 заведения за хранене и развлечения. Проверките са основно дали се спазват изискванията на закона за туризма и закона за защита на потребителя, съставени са два акта. "Единия акт е по чл 55 ал 2, когато надписа за наименование на обекта не трябва да въвежда в заблуждение клиента - примерно когато обекта е категоризиран като бистро, а се рекламира с надписа, който стои на фасадата като ресторант", каза директорът на комисията за защита на потребителите в Бургас.

Заедно с НАП и Инспекцията по труда, и екипи на КЗП участват в съвместните проверки на хлебопроизводители. Проверяват се търговски обекти, а не производствени цехове. "Ние проверяваме в търговската мрежа, където стоката е изнесена за краен потребител. По тази графа проверки има открити нарушения. Те са за липса на грамажи, етикет на стоката. Има около 4 съставени акта. Това е изискване, което не е от вчера и много малко търговци си позволяват лукса да не го спазват", допълни Стойков.

Общо за януари са съставени 41 акта за административно нарушение. По думите на Стойков се запазва тенденцията за жалби и сигнали на граждани свързани с рекламация на бяла и черна техника, по-малко са на услуги.

През февруари месец инспекторите работят по безопасност на стоките, жалби и сигнали на граждани, проверки на туроператори и на заведения за хранене, средства за подслон и места за настаняване.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/315-sa-proverkite-za-yanuari-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite-v-Burgas-229945
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.