Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще поскъпнат ли горивата?
©
Увеличение на цените на горивата у нас за последната седмица, регистрира сайтът fuelo.net. При дизела увеличението е с 2 стотинки за седмица, като тенденцията е поскъпването да продължи. Към повишение е и прогнозата за цената на най-масовия бензин А95, който за седмица е поскъпнал с 1 стотинки и вече гони 2,50 лв. за литър на бензиностанциите.

"Това минимално поскъпване, което виждаме, е заради конфликта в Близкия изток. Може да има поскъпване с още една-две стотинки, като говорим за светлите горива, малко по-различна е ситуацията с пропан бутана, защото в този период на годината самото производство има увеличени разходи. Другата новина, която смъква цените, е, че няма търсене на пазарите на горива, икономиките буксуват, но като цяло потреблението на горива в световен мащаб е по-ниско, отколкото миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров пред bgonair.bg.

Според него тази тенденция ще се запази до края на годината, дори в началото на 2025 година.

Цената ще се задържи под 85 долара на барел

"Цените са стабилни, те са свързани и с изборите в САЩ. Там нямат интерес цената на барел да бъде над 85 долара. Какво ще стане след изборите - ще видим, но като цяло администрацията на Джо Байдън държи цената да се задържи под 85 долара. Някои производители не са съгласни с това", допълни Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Той подчерта, че Израел много рядко се съобразява със съседни държави и съюзници.

"Те правят каквото са си решили, не знам какво са си наумили, но ако се случат по-сериозни атаки към Иран и Техеран реши да затвори цели пролив там, тогава ще видим рязко избухване на цената. Но това едва ли ще се случи до президентските избори в САЩ", коментира председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Малки бензиностанции - малка надценка

Хаджидимитров успокои, че държавният ни резерв е гарантиран на 100%.

"Няма фирма, която да не си е изпълнила ангажимента. Има малки бензиностанции, които продават с по 10-15 стотинки по-малко от големите вериги. Това е абсолютно нормално, защото при тях оперативните разходи са по-ниски, разходите за обекти за по-ниски също. Те могат да си позволят по-ниска надценка, добави гостът.

Според него понякога рафинерията ни продължава да работи с руски петрол.



Още по темата: общо новини по темата: 531
14.10.2024 »
08.10.2024 »
04.10.2024 »
03.10.2024 »
01.10.2024 »
25.09.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Shte-poskupnat-li-gorivata-2298965
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.