Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Кантарджиев: Всеки лекар трябва да знае тези 3 добри лекарства срещу грип
© NOVA
Преди 2,5 месеца започна едно плавно увеличение на случаите на коронавирус, което е характерно за тази инфекция. Обикновено в началото на зимата, есента се увеличават случаите на короанвирус, както и края на зимата- началото на пролетта. В последните седмици имаме стациониране. Това каза пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев.

"Промененият вирус вече не причинява толкова смърт и тежко прекарване на заболяване. Освен това в населението се натрупа имунитет и затова се прекарва по-леко.

Препоръчвам ваксина срещу К-19 само за най-възрастните,  хора с имунен дефицит и склонност към тежки белодробни усложнения“, заяви той.

По думите му, октомври е месецът за поставяне на противогрипни ваксини. "Първите случаи на грип ги доказва националният център ноември, а епидемичното разпространение започва декември.

Трябва няколко неща да се спазват. Който е болен – да си стои вкъщи, да пази семейството. Ако е малко жилището, да стои с маска. Това е най-важното – самоизолацията на болния.

Второ – всичко, което може да се прави навън – събирания, чествания, да се прави навън, докато времето позволява. Трето – винаги да има отворен прозорец, ако времето позволява. През зимата през един час да се проветряват стаите на учениците", каза още проф. Кантарджиев. 

По отношение на противогрипните препарати, той заяви: "Има едно лекарство, 10 хапчета, не са много скъпи, но трябва да го имаш вкъщи, то е когато се появи грип в семейството. 

Грипът е с кратък инкубационен период, за 2 часа вдигаш температура, болки в мускулите. Обаждаш се на личния лекар и той ти казва лекарството. Едно хапче вечерта, едно на сутринта и на обед вече си добре.

Като цяло 3 са добрите хапчета, всеки лекар трябва да ги знае и да ги предпише на пациента“, посочи в заключение проф. Кантарджиев.



Още по темата: общо новини по темата: 14399
10.10.2024 »
10.10.2024 »
09.10.2024 »
09.10.2024 »
08.10.2024 »
07.10.2024 »
предишна страница [ 1/2400 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Kantardzhiev-Vseki-lekar-tryabva-da-znae-tezi-3-dobri-lekarstva-sreshtu-grip-2293183
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.