Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Как да избегнем грешки при избора на подарък?
Автор: Десислава Томева 15:00 / 09.10.2024Коментари ()319
©
Купуването на подарък си е цяло предизвикателство. Трудно избираме такъв за близките си, да не говорим за не чак толкова близките си хора. Въпреки това,

подаръците са важна част от социалното взаимодействие. Те могат да изразяват уважение, благодарност или привързаност, но също така могат да изпратят погрешно послание, особено когато са неподходящо подбрани. Има етикет в подаряването, но малцина са запознати с него и често изпадат в неловка ситуация.

Когато става дума за подарък за колега или познат, най-важното правило е да бъдем дискретни и да не създаваме напрежение с избора си. Важно е да се избере неутрален, универсален подарък, който няма да внуши по-дълбоки чувства или да накара получателя да се почувства неудобно.

В тази ситуация, напълно безопасно ще е да се спрете на:

– Чаша, бутилка вино или кафе: Това са универсални подаръци, които показват внимание, но без да носят лично послание.

– Бележник или калъф за химикалка: Практични подаръци, които могат да се ползват ежедневно в офиса.

– Кошница с лакомства: Храна и напитки обикновено са безопасен избор за подарък, който е подходящ за по-формални отношения.

И тук идва сложното, рискованото и подаръците, които въвличат в неприятности:

Лични грижи (например комплект душ гел и дезодорант): Това може да бъде възприето като намек за лична хигиена и може да обиди получателя. Психологът Марта Стауб от Института по социални комуникации казва: "Продуктите за лична хигиена често се възприемат като твърде лични подаръци, освен ако не се подаряват в контекста на много близки отношения". Подаръкът трябва да изразява внимание, а не критика.

Някои подаръци, дори и да са скъпи или добре подбрани, могат да подскажат желание за по-интимна връзка. Един пример е парфюмът. В приятелски кръг, където отношенията са предимно платонични, подаряването на парфюм може да предизвика объркване.

Ако сте мъж и решите да подарите парфюм на приятелка, която не ви е гадже, е важно да вземете предвид близостта на вашите отношения. Парфюмът е много личен подарък, който обикновено се подарява между партньори или много близки приятели. Етикетът изисква внимание, за да не предадете погрешно послание. Социалният антрополог и автор на "Даровете и връзките“ Дженифър Бек твърди: "Парфюмът може да се възприеме като знак за интимност и личен интерес. Ако сте в приятелски кръг, изборът на такъв подарък трябва да бъде прецизиран, за да не създаде напрежение в отношенията".

Как да избегнем грешки при избор на подарък?

– Винаги се замислете доколко сте близки с човека и как може да бъде възприет подаръкът. Личните подаръци са по-подходящи за семейство и партньори, докато неутралните – за колеги и познати.

– Скъпият подарък може да накара човека да се чувства неудобно или задължен. Етикетът препоръчва по-умерени и обмислени жестове.

– Следете сигналите


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kak-da-izbegnem-greshki-pri-izbora-na-podaruk-2292324
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.