Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Видове ориз и ползите от тях
Автор: ИА Фокус 17:16 / 08.10.2024Коментари ()305
©
Оризът, основна храна за милиарди по света, е повече от просто зърно. Това е символ на препитание, култура и кулинарно разнообразие. В почти всеки ъгъл на Азия доминирането на ориза над другите зърнени култури обяснява значението му на азиатския пазар. От ароматното басмати в Индия до лепкавия ориз в Тайланд, оризът е изиграл ключова роля в определянето на кухните. Със своя неутрален вкус и способност да абсорбира, оризът също така е универсална съставка, която може да се използва в безброй ястия, от обикновен пържен ориз до сладкиши на основата на ориз.

Но чудили ли сте се някога дали оризът е здравословен, дали е добре да ядете ориз повече от веднъж на ден или какво трябва да бъде идеалното количество ориз, което човек трябва да консумира?

Въпреки че белият ориз е обработен, той е обогатен с добавени хранителни вещества. Ниското съдържание на фибри в ориза може да помогне при храносмилателни проблеми. Когато човек не консумира ориз в продължение на един месец, има шанс за загуба на тегло поради липсата на калории в тялото. Освен това нивото на кръвната захар също ще бъде под контрол, тъй като не се консумират въглехидрати.

Хвърляйки светлина върху казуса д-р Манджари Чандра обясни: "Докато оризът се консумира умерено като част от балансирана диета, повечето хора смятат за безопасно, когато го ядат повече от веднъж на ден. Но също така трябва да помислите за вида ориз, който ядете, колко ядете и колко добре са балансирани хранително вашите ястия. Яденето на ориз няколко пъти на ден може да не е най-добрият вариант за тези, които се опитват да контролират теглото си или за тези със специфични здравословни проблеми като диабет.

Видове ориз и ползите от тях

Много хора ядат ориз редовно - благодарение на неговата адаптивност и достъпност. Но знаете ли, че Индия може да се похвали с разнообразие от сортове ориз, всеки от които има своите предимства? Така че, нека да разгледаме видовете ориз и кой е по-здравословен.

Ориз басмати

С нисък гликемичен индекс, този ориз е най-добрият вариант за хора с диабет. Той е пълен с желязо, калций, фибри и витамин В1. Ароматната миризма го прави универсален вариант за няколко ястия в цялата страна, пише News18.

Кафяв ориз



Богат на фибри, кафявият ориз подпомага храносмилането и подобрява здравето на червата. Той също така може да се похвали с няколко основни хранителни вещества като желязо, магнезий и цинк, които помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Черен ориз

Този ориз е пълен с антиоксиданти, особено антоцианини, които предотвратяват риска от диабет, рак, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Червен ориз

Съдържанието на фибри в червения ориз помага при отслабването ви. Благодарение на високото съдържание на калций и магнезий, оризът поддържа здравето на костите и намалява риска от остеопороза.

Див ориз

Вместо бял ориз, опитайте да добавите див ориз към вашата диета, тъй като той съдържа повече антиоксидантни свойства, включително витамини А, С и Е, които помагат за подобряване на цялостното здраве на тялото.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Vidove-oriz-i-polzite-ot-tyah-2291135
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.