Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лазар Радков: Градивно гражданско общество се създава с доброволчество
Автор: ИА Фокус 16:47 / 08.10.2024Коментари ()216
©
Градивно гражданско общество се създава с доброволчество. Това каза за предаването "Приказките от днес" на Радио "Фокус" основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков.

Три са основните центрове на власт, според доброволеца:

"Единият е държавната власт с всичките й ведомства, институции, закони, съдилища и т.н. Тази машина обаче не е силна, ако в нея не се произвеждат достатъчно блага. Тук идва бизнесът, който произвежда брутния вътрешен продукт. Колкото по-добър и проспериращ е бизнеса и колкото по-малко държавата му пречи, толкова по-богата е тя. Държавата и бизнесът обаче не могат без хора. Най-голямата сила е в обществото, но тук и е най-ниската степен на организация. Необходимо е да се развие гражданското самосъзнание, за да бъде обществото ни по-развито и благоденстващо", каза Радков.

По думите му в последните години у нас има силен тласък в посока доброволчество и възрастта за това намалява.

В ход е и подготовката на документален филм, именуван "Великани", който ще представи как работи инициативата и защо е значима.

Филмът ще бъде излъчван в кино салоните на цяла България. Печалбата от продажбата на билети ще бъде дарена обратно на кампанията "Капачки за бъдеще"!

За 7 години, благодарение на кампанията, на различни лечебни заведения в страната са дарени 26 кувьоза, 6 детски линейки, 2 офроуд линейки и още над 40 медицински уреда.

Рециклирани са повече от 1 500 000 кг.  пластмаса.

Биляна Бозинарева

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Lazar-Radkov-Gradivno-grazhdansko-obshtestvo-se-suzdava-s-dobrovolchestvo-2291093
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.