Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съдът с ново решение, свързано с Левон Манукян и компания
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 08.10.2024Коментари ()895
©
Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Петко Писков, взета от Окръжен съд – Пловдив от задържане под стража в парична гаранция от 15 000 лева.

Петко Писков е привлечен към наказателна отговорност за длъжностно присвояване в особено големи размери, което да е осъществил в съучастие с директора на Разградския театър Левон Манукян в качеството му на помагач. Днес прокуратурата представи пред апелативния съд и ново обвинение за Петко Писков, а именно, че е извършил продължавано престъпление и в Смолянския театър. Наказанието за престъпленията, в които е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Апелативният съд прие, че от събраните до момента доказателства по делото може да се направи извода, че Петко Писков е създал софтуерен продукт, с който са оперирали съответните длъжностни лица-директорите на театрите в Разград и Смолян. Доказателствата по делото, включително и многобройните свидетелски показания, не разкриват по какъв точно начин и механизъм обвиняемият Петко Писков е участвал в схемата за източване на бюджета на тези театри, съответно на Държавния бюджет, респeктивно каква е и в какво се е изразила помагаческата му дейност на Левон Манукян и на РУмен Бечев, като извършители на деянието. 

Все пак, като се има предвид ранният етап на разследването, макар че са събрани като обем значително писмени и гласни доказателства, може да се приеме, че тези доказателствени материали обосновават подозрение за съпричастност на Петко Писков в извършване на инкриминираното деяние. Съдът не споделя изводите на окръжната инстанция, че съществува реална опасност Петко Писков да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража. 

Действително, престъплението, в което е обвинен, е тежко умишлено и е с предвидена наказуемост от 10 до 20 години лишаване от свобода, но доказателствените материали по делото, свързани с личността на Петко Писков, опровергават наличието на реална опасност по чл. 63 ал. 1 от НПК. Петко Писков е с чисто съдебно минало, трудово и социално ангажиран е, полага грижи за двете си деца, няма криминални прояви и наличие на друго досъдебно и съдебно производство, а сам по себе си фактът, че е създал софтуерен счетоводен продукт, който може да се ползва на практика от неограничен брой потребители, не доказва и не обосновава тази реална опасност.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Същият съдебен състав на Апелативен съд – Пловдив измени взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение за Атанас Георгиев от задържане под стража в парична гаранция от 10 000 лева.

Атанас Георгиев е обвинен в пране на пари в размер на 147 000 лева.

Апелативният съд счита по отношение на обоснованото подозрение, че Атанас Георгиев е причастен към извършване на престъплението пране на пари с предмет 147 000 лева, като събраните до момента доказателства дават основание за резерви по отношение на тази правна квалификация на деянието към настоящия момент и по-скоро сочи на помагачество към длъжностното присвояване, за което са обвинени останалите обвиняеми по делото – директорите на театрите в гр. Разград и гр. Смолян. 

Така или иначе актуалното обвинение към настоящото момент е за така нареченото "пране на пари“, като самият обвиняем и неговият защитник не оспорват обоснованото подозрение. От друга страна въззивната инстанция не споделя съображенията на първата инстанция, че съществува реална опасност при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да извърши престъпление.

Материалите по делото свързани с характеристичните данни за обвиняемия Атанас Георгиев, сочат, че същият е с чисто съдебно минало, с положителни характеристики за личността му, на сравнително млада възраст е, трудово и социално ангажиран, а освен това е дал обяснения по обвинението, с които е съдействал за разкриване на обективната истина и за разкриване на престъпната схема на замесените в нея множество лице, вкл. и длъжностни такива.

Определението на Апелативния съд е окончателно.



Още по темата: общо новини по темата: 15
08.10.2024 »
07.10.2024 »
06.10.2024 »
06.10.2024 »
05.10.2024 »
04.10.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Sudut-s-novo-reshenie-svurzano-s-Levon-Manukyan-i-kompaniya-2290989
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.