Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изграждат нова сграда на Дома за стари хора в община в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 17:16 / 06.10.2024Коментари ()361
©
Домът за стари хора в Средец ще се помещава в нова сграда. Тя ще бъде построена по проект "Дом за стари хора-ново строителство и реконструкция на съществуващи сгради в УПИ III, кв.17 по плана на гр. Средец". 

Реализацията му в рамките на Инвестиция "Модернизиране на дългосрочната грижа“ към Национален план за възстановяване и устойчивост, Процедура BG-RRP-11.010 "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“.

Проектът беше представен на пресконференция в "Зелената къща“ в Средец. В нея участваха кметът на Общината инж. Иван Кичев, зам.- кмет Йона Чобанова и Секретар на община Средец Ирина Тодорова.

Предвидено е строителство на нова сграда за общо 29 бр. потребители, с цел предоставяне на необходимите жилищни апартаменти, санитарни възли и функционални помещения, които да отговорят на нуждите на потребителите за независим живот и насърчаване на тяхната самостоятелност.

Ще бъде извършено и преустройство и реконструкция на съществуващата жилищна група за постоянно обитаване, която да отговаря на изискванията за общо 16 бр. настанени потребители самостоятелно или по двойки. Предвидено е обзавеждане и оборудване, което ще осигури безопасна и сигурна среда за възрастни хора и домашен уют и комфорт на потребителите.

Ще бъде изградена и фотоволтаична електроцентрала за собствено потребление на Дома. 

Докато бъдат изпълнени строителните дейности по проекта обитателите на Дома ще бъдат преместени в етаж от сградата на общежитието в града.  

Община Средец е конкретен краен получател по проекта. Той е първият, който община Средец изпълнява по Националния план за възстановяване и устойчивост. Инвестицията е на стойност 3 233 249,56 лева , от които 2 704 041,30 лева от Механизма за възстановяване и устойчивост и 529 208,26 лева данък върху добавената стойност, като не е необходим собствен принос.

Продължителността на проекта е до края на 2025 г.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Izgrazhdat-nova-sgrada-na-Doma-za-stari-hora-v-obshtina-v-Burgasko-2288611
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.