Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Трябва ли да се притесняваме за цените на бензина у нас?
©
Напрежението в Близкия изток ескалира и то по-сериозно от всички предишни мини-ескалации, които виждахме през последните години и след изявлението на президента на САЩ - Джо Байдън, че Америка обсъжда дали ще подкрепи евентуални израелски удари върху съоръженията за производство на петрол, цената на петрола веднага подскочи с 5%. Това каза анализаторът на международните пазари Димитър Георгиев.

Той очаква в краткосрочен план да продължи покачването на цената.

"В момента напрежението е много голямо, няма никакво съмнение, че Израел ще отговори на ударите, въпросът е доколко сериозно ще бъде това, но дотогава цената ще расте. Много е възможно да видим едно покачване до 80 долара. Големият тренд на петрола остава надолу. Факт е, че пазарът е наводнен с петрол. Целият регион в Близкия изток произвежда 1/3 от световния петрол", допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Удар по петролните съоръжения ще разгневи партньорите на Израел

Според него най-лошият сценарий е в конфликта да включват и други държави, включително Русия и Америка.

"Но това е изключително малко вероятен сценарий. Основният сценарий е, че Израел ще отговори сдържано така, че да не поразява петролните съоръжения на Иран, но да покаже на света, че има силите да отговори. С времето този конфликт ще се успокои. Ако Израел все пак атакува петролните находища на Иран, това ще разгневи всички международни партньори на страната. Това ще отслаби подкрепата, която Израел все още от някои западни страни", подчерта анализаторът на международните пазари.

От думите му става ясно, че Иран "бълва" по 3 млн. барела на ден: "Петролът от Иран стига и до Китай, и до Русия, и до много други точки на света".

Той успокои, че българинът няма да усети покачване на цената на петрола.

"Петролът е една от малкото стоки, които по никакъв начин не беше ударен от инфлацията. Складовете са пълни, всички рафинерии работят напълно нормално", поясни Димитър Георгиев.



Още по темата: общо новини по темата: 88
04.10.2024 »
04.10.2024 »
04.10.2024 »
04.10.2024 »
04.10.2024 »
04.10.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Tryabva-li-da-se-pritesnyavame-za-cenite-na-benzina-u-nas-2286340
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.