Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изкуство и наука на Фестивал ВОДА 2024
В съботната фестивална вечер, част от Интернационалния фестивал за съвременно изкуство "ВОДА“, станахме свидетели на концерта "Plant/human duo“ на Мирян Колев, в който той генерира звуци от растения. В продължение на 60 минути наблюдавахме комбинацията от изкуство и наука с помощта на устройства и сензори, прикрепени към листата на растения. Техните биоритми се преобразуват в звук и биват допълнително манипулирани с помощта на звукови ефекти в реално време.

"Използвам компютър, през който задавам различни параметри, което ми помага да контролирам звука, който произлиза от растенията чрез специални сензори“ обяснява Мирян Колев за технологията, която се крие зад неговия проект. Звуците които чуваме се генерират от растенията, след това минават през специално устройство, което има вграден синтезатор и от там се задават параметри като тоналност, бързина и сила на звука.

За 4-ти път бургаската публика има възможност да усети съвременното изкуство от първо лице. Фестивалът събира артисти от всички краища на България и не само. Любителите на изкуството могат да се насладят на богатата и разнообразна програма, която се разпростира в 5 фестивални вечери. Освен вечерните събития, бургазлии могат да открият следите на фестивала и по улиците на града под формата на арт инсталации. Това заинтригува не само хората на изкуството, но и обикновените минувачи, които успяват да се докоснат до тези галерия и пространство за неочаквани случвания. Всички събития към фестивала са с вход свободен.

Преслава ГАНЧЕВА


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Izkustvo-i-nauka-na-Festival-VODA-2024-2280675
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.