Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кои училищни принадлежности крият рискове за учениците?
© БНТ
Опасни училищни принадлежности. В стремежа си да привлечем вниманието на учениците към ученето, често прибягваме до закупуването на различни материали, които могат да застрашат здравето и живота на най-малките. Кои обикновени училищни принадлежности крият рискове за учениците, проверихме.

Ароматизирани гумички във формата на плодове, лепила, които приличат на различни напитки, или козметика, са само част от привидно безопасните принадлежности в ученическите несесери.

"В желание да угодят на децата си им се купуват химикали с пера, пухчета, гумички, острилки и лепила, които не приличат на това, което всъщност са и тяхното предназначение може да бъде съвсем лесно объркано. Не за самото дете, което ще го ползва, но съученик, който не знае, може да се обърка", разказа пред БНТ Радослава Илиева-учител.

"Има и такива острилки във формата на кенчета, сокчета просто съвсем редно е да им привличат вниманието примерно една гумичка да не е само бяла, да е цветна да имат желанието да я ползват. Особено за първите класове".

"Това е сухо лепило с приятен розов цвят и дори аромат, много прилича на гланц за устни и знаете момиченцата от съвсем ранна детска възраст обичат такива неща и някой съвсем лесно би могъл да си намаже лепило на устните, което със сигурност не е добре, ето тази гумичка с форма на сладолед, при по-малки деца първокласници или съвсем мънички, може да се пробва, пък да видим, дали как е на вкус, нищо, че не е сладолед", каза Радослава Илиева-учител.

Не веднъж в училище или в подготвителните групи в детските градини ученици са поглъщали разнообразни малки частици.

"Децата в каквато и да е възраст, поглъщат абсолютно всичко, което им е интересно и се е случвало, дори да го скрият от друго дете да го пъхнат в устата. Има голям шанс да отиде в хранопровода, а не в трахеята, това общо взето спасява децата, ако се случи в трахеята просто", обясни Мина Милкова-медицинска сестрата.

От платформата "Ние потребителите" съветват родителите и учениците да четат внимателно етикетите и да не купуват принадлежности, които не са обозначени за възрастта на децата.

"Кутиите за храна и бутилките за вода, които доста често се използват в последните години, родителите да проследят дали на етикетите е изписан задължителният надпис без бисфенол А, това е изключително важно, защото ако фигурира в състава на бутилките и кутиите този химикал, може да доведе до увреждане на репродуктивната система на децата", поясни Габриела Руменова-платформа "Ние потребителите" .

При извършени проверки в Европейския съюз са открити и вредни химикали, предизвикващи алергии в дребни частици и брокат, който се използва за украса на несесери, тефтери и химикалки за училище.



Още по темата: общо новини по темата: 325
27.09.2024 »
18.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
16.09.2024 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Koi-uchilishtni-prinadlezhnosti-kriyat-riskove-za-uchenicite-2280640
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.