Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Планинар сигнализира за състоянието на Рила: Планината е тотално замърсена
©
Започна възстановяването на туристическите пътеки към Седемте рилски езера. Инициативата е на националния парк "Рила", а причината е, че има множество участъци, които са повредени или частично разрушени от недобросъвестни туристи. Какви са най-честите нарушения в националния парк?

Излизане извън обозначените места, изхвърлянето на отпадъци и къпането в циркуса на езерата. Това са част нарушения, на които са били свидетели туристи това лято в Рила.

"Тези нарушения да се къпят, да хвърлят, какви са тези хора аз не мога да ги разбера. За мен не са високи глобите, тези дето нарушават точно тези правила те са със скъпите коли и многото пари", разказва Спас Велянов – планинар.

"Планината е тотално замърсена. Горе от планината съм свалил един чувал с пластмасови отпадъци", обясни Иван Белемезов – планинар.

"Чужденци съм засичал, които изхвърлят отпадъците. Дори съм виждал в Рилските езера да се влиза. Не е допустимо това. Контролът е най-важното нещо!", категоричен е пред БНТ  Кристиан Каменов – турист.

И докато туристи апелират за по-строг контрол, от национален парк Рила ремонтират 14 километровата настилка свързваща Седемте рилски езера.

"След всеки туристически сезон е необходимо да се извършва рехабилитация. Това включва, както каменните пътеки, така и нарушена маркировка, счупени парапети. Тук е важно да се обърнем към посетителите - да се движат само по обособените пътеки, да не чупят инфраструктурата, да не замърсяват и да не влизат в езерата", апелира Красимир Андонов – директор на НП "Рила".


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Planinar-signalizira-za-sustoyanieto-na-Rila-Planinata-e-totalno-zamursena-2279832
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.