Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Чуждестранни инвеститори се изтеглят от България, а десетки хора остават без работа
©
Производителят на кабелни комплекти за автомобилната индустрия "СЕ Борднетце – България" ЕООД ще затвори завода си в Мездра, където работят 950 души и ще уволни 100 души от завода си в Карнобат.

На работниците се предлага освобождаване по взаимно съгласие и обезщетение от няколко брутни заплати в зависимост от стажа. Това обаче означава минимално обезщетение за безработица след това, пише bTV.

Има и цели семейства, чието препитание зависи от работата в предприятието, повечето имат и кредити.

Работниците се оплакват, че въпреки членството в синдикат никой не се е застъпил за тях.

От компанията уверяват, че представителите на работниците и местните синдикати са информирани за тези планове.

Като основна причина за прекратяване на дейността се изтъква твърде високата инфлация и "липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива пред завода".

Притокът на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България от януари до юли се оценява на 604,3 млн. евро – намалява с 1,909 млрд. евро (76%) спрямо този за седемте месеца на миналата година, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Според официалната информация част от производството се мести в Молдова, другата – в Румъния. В Молдова минималната работна заплата е под 500 лв.

Минимална работна заплата в Румъния обаче е 3700 леи, или 1454,44 лв. 1 юли 2024 г. В България в момента минималната заплата е 933 лв.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Chuzhdestranni-investitori-se-izteglyat-ot-Bulgariya-a-desetki-hora-ostavat-bez-rabota-2272023
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.