Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мащабна операция на ГДБОП и ГДГП разби голяма престъпна схемата
©
Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ГДГП, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е проведено в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна Южна Европа. Извършени са седем ареста, множество претърсвания и изземвания.

Разследването е започнало в началото на 2023 г., когато българските власти са открили мигранти, прекарани нелегално от тази мрежа. В рамките на оперативните действия било установено, че заподозрените водачи – български, румънски и сирийски граждани, са координирали дейностите по контрабанда, като същевременно са поддържали контакти с контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута. Според данните към момента тяхната задача е била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в района на София, откъдето след кратък престой да ги отведат до българо-сръбската граница.

За "услугата“ мигрантите трябвало да депозират от 3 000 до 5 000 евро в Истанбул преди да бъдат прекарани през зелената граница между Турция и България. Транспортирането се е осъществявало с леки коли, микробуси и дори камиони. За да увеличат максимално печалбите си, в единия от случаите бил засечен камион със 150 мигранти, управляван с висока скорост  с риск за пътниците и за пешеходците.

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения, 8 от тях са задържани, а останалите двама са обявени за издирване.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Mashtabna-operaciya-na-GDBOP-i-GDGP-razbi-golyama-prestupna-shemata-2270235
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.