Лекар каза кои хора не трябва да ядат сирене | ||||||
| ||||||
Лекарят отбелязва, че при непоносимост към лактоза или млечна захар хората могат да страдат от дискомфорт и коремни спазми, гадене, подуване на корема и кожни обриви. Лактозата се разгражда от ензим, наречен лактаза, който може да липсва от раждането или да намалява с възрастта. В същото време във ферментиралите млечни продукти няма лактоза, тъй като тя се разгражда от ферментирали млечни бактерии. "Тези пациенти могат да реагират при консумацията на сирене", обяснява диетологът. Тя добавя, че при алергия към сирене могат да се появят различни реакции, от уртикария и сърбеж до задух и ангиоедем, поради повишаване на имуноглобулините Е. "При наличие на висок имуноглобулин G към млечния протеин се наблюдават симптоми като немотивирано наддаване на тегло, слабост, кожни обриви и целулит“, отбелязва д-р Залетова. "Ако имате непоносимост към лактоза и алергия към сирене, трябва да изключите от диетата си всички продукти, които съдържат белтъчини на кравето мляко", казва още специалистът. Специалистът отбелязва, че продуктът е полезен поради високото съдържание на протеини и микроелементи (фосфор, калций), които имат благоприятен ефект върху функционирането на организма. "Протеините в сиренето са близки по аминокиселинен състав до протеините на човешките тъкани и органи, така че се считат за най-полезни. Сиренето съдържа и незаменими аминокиселини – лизин и метионин, триптофан", казва диетологът. В допълнение, сиренето е доставчик на витамини А, D и група В (В1, В2, В12). Тези микроелементи играят важна роля в поддържането на имунитета и неврологичното здраве. В същото време специалистът отбеляза, че сиренето е продукт, който съдържа много мазнини и калории. Ако го ядете, без да вземете предвид тази особеност, здравето ви със сигурност ще пострада, а също така ще наддадете на тегло. Диетологът предупреждава, че човек не трябва да приема повече от 70 грама мазнини на ден. "30-50 грама сирене на ден са достатъчни, за да ви бъдат полезни. Ако трябва да ограничите мазнините в диетата си, тогава препоръчваме сирене с не повече от 30% масленост, а още по-добре – не повече от 20%“, обяснява диетологът. Експертът подчертава, че характерно свойство на сиренето е наситеността му със сол, чиито високи дози влияят пагубно на състоянието на кръвоносните съдове, кръвното налягане и са противопоказани за хора с хипертония и наднормено тегло. Освен това, ако консумирате твърде много сол, калцият се отмива от тялото по-бързо. Сиренето може да бъде вредно и за хора с проблеми като артрит и склонност към мигрена. Сиренето може да допринесе за обостряне на болки в ставите поради голямото количество протеин и главоболие поради съдържанието на тирамин, казва още специалистът, пише actualno.com |