Защо са опасни нитратите? | ||||||
| ||||||
И тъй като консумираме тези плодове в изобилие през летните месеци, рискът от получаване на прекомерна доза нитрати става доста висок. Това може да причини сериозни храносмилателни проблеми, отравяне и други негативни последици за здравето. Защо са опасни нитратите? Нитратите са органични съединения, които във високи концентрации могат да причинят отравяне. Когато попаднат в тялото, те се превръщат в нитрити – тези съединения са още по-токсични. В състояние са да превърнат хемоглобина в метхемоглобин, който блокира транспорта на кислород до тъканите. В резултат на това възниква кислороден глад, което води до страдание на сърцето, мозъка и други органи. Тъй като отравянето с нитрати, особено при деца, изисква спешна помощ, е необходимо ясно да се знае какви могат да са първите симптоми: - Летаргия - Повишен сърдечен ритъм - Цианоза, или на по-достъпен език – синьо оцветяване на кожата, което е по-изразено в областта на устните, носа, устата, ушните миди и нокътните плочки. Тези признаци на отравяне могат да се наблюдават в рамките на два до четири часа, а при бебета до една година такава клиника се появява дори по-рано – след час и половина. По-късно към първите признаци се добавят повръщане, редки изпражнения и симптоми на увреждане на централната нервна система и сърцето. При кърмачетата заболяването протича по-тежко, отколкото при по-големите деца. Опасните вещества могат да попаднат в тялото на бебето чрез майчиното мляко. Ето защо е препоръчително кърмещите жени напълно да изключат ранните пъпеши от диетата, за да не навредят на бебето. Нитратите променят външния вид на дините и пъпешите За да избегнете неприятности, експертите препоръчват да обърнете голямо внимание на външния вид на дините и пъпешите, когато ги избирате. По този начин за дините показател за високо съдържание на нитрати са бучките и неравната повърхност на кората. Това се дължи на твърде бързия растеж на плода, който няма време да "изглади“ повърхността си. Важно е идеалният по отношение на здравето плод да има гладка и равномерна кора с ясни ивици. Опитните купувачи също гледат и за присъствието и цвета на зоната, разположена на земята. При узрялата диня тази област има ясно изразен жълт оттенък, докато при незрялата е светла или бяла. Важен е и звукът, който издава динята при почукване. Трябва да е звънък, което показва нейната зрялост и липсата на вътрешни кухини. Освен това, обърнете внимание и на семената – ако те са напълно узрели и пулпата има естествен цвят и приятен аромат, тогава можете безопасно да си закупите динята. Разбира се, това може да установите при дините, които се продават на резени. Когато избирате пъпеши, има някои характерни особености, на които трябва да обърнете внимание. На първо място, това е яснотата и изразеността на мрежата върху кората на плода – колкото по-ярка е тя, толкова по-узрял е пъпешът. Също така е важно да оцените аромата – колкото е по-силен и наситен, толкова по-вероятно е пъпешът да е напълно узрял. Друг начин за определяне на зрелостта е леко натискане на върха на плода, който ще е мек при зрял пъпеш, пише zdrave.to. |