Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Специални комисии оценяват риска от разпространение на шап
Автор: Екип Burgas24.bg 17:06 / 05.01.2011Коментари ()514
Специалисти от София в момента пътуват за Малкотърновско и Царево, където бе открит шап по диво прасе. Те ще направят обстоен анализ на риска и изследване на терена.

След това ще се свика областна комисия, която ще бъде последвана от общински в Царево и Малко Търново. След провеждането на всички тези комисии ще се реши и какви рестриктивни мерки за ограничаване на заболяването ще бъдат взети. Това каза директорът на РВМС Бургас, д-р Димитър Германов, минути след пресконференцията, която даде министъра на земеделието и храните, по повод откритата болест. 

Заболяването е констатирано след подаден сигнал за отстреляно диво прасе с изменения по крайниците. Официалния ветеринарен лекар, който е на територията на региона е провел обследване и е дал необходимите проби за анализ в лаборатория в София, където са дали положителния за шап резултат. Някои от мерките са спирането на придвижването на животните в определени региони. 

Д-р Германов бе категоричен, че заболяването е констатирано само при диво прасе, а какво е състоянието на домашните животни в региона не се знае. "Това, което имаме от официалния лекар на общината е че няма данни за заболяване по домашните животни. Шапът по принцип е заболяване, което протича с тежка клиника и, за което заболяване от много години в страната не се прави ваксинация и е предприета методика за ликвидирането на заболяването чрез ликвидиране на самите животни", каза д-р Германов. Той бе категоричен, че опасност за човек консумирал такова заразено месо няма. 

Опасността е икономическа за тези които оглеждат такива животни, тъй като болните освен че ще бъдат ликвидирани но и за определен период се забранява производството им. Директорът на ветеринарната служба в Бургас припомни когато през 1993г в Англия са били ликвидирани десетки хиляди заразени с шап едри приживни животни.


Източник: Радио Фокус


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Specialni-komisii-ocenyavat-riska-ot-razprostranenie-na-shap-219463
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.