Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Делегация от Тибет посети Община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:40 / 08.07.2024Коментари ()1445
Стотици  бургазлии и гости се потопиха в традициите на Тибет с  духовно-културната инициатива, която се реализира в морския град, от 6 до 8 юли. По време на тридневната визита в Бургас се случат поредица от интересни събития, свързани с културата и изкуството. Делегацията от Фондация за хималайска култура, включва тримата  монаси Лама Сонам, Лама Нийма, Лама Таши и десет автентични танцьори. Те пристигнаха от Дарамшала/Dharamshala, свещеният град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия, където живее и 14-ият Далай Лама.

Делегацията , водена от Виктор Францеск, учредител на фондация Калпатару, Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията за хималайска култура и Лама Сонам, заедно с представители на фондация "Калпатару" се срещнаха лично с кмета на Бургас, Димитър Николов, за да му благодарят за оказаното съдействие и реализирането на събитието в морския град.

"Благодаря за гостоприемството да реализираме тази инициатива тук. Пред нас се откри един прекрасен град, с толкова много топли и сърдечни хора. Много сме щастливи и чувстваме това място, като свои дом", това каза в приветствието си Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията за Хималайска култура.

Той връчи на кмета на Бургас красива танка, тъй нареченият тибетски свитък от коприна с духовен сюжет за благоденствие , както и шал катак ,изрисуван с осем знака на късмета. Тези най-ценни дарове са в минимализирано количество и се дават само при най-висши и приятелски срещи.

"Идеята това събитие да се случи в Бургас се реши, когато ние бяхме в Дарамшала/Dharamshala, на визаита. Тогава започна кореспонденцията , а датите съвпаднаха с рождения ден на духовния водач Далай Лама.", сподели Виктор Францеск, учредител на фондация Калпатару.

На срещата присъстваха още зам.-кметът по "Култура и вероизповедание", Диана Саватева , зам.-кметът по "Строителство" инж.Чанка Коралска, Даниела Северинова от Фондация Калпатару.

Събитието се радва на голям интерес  и дава възможност на публиката да се срещне с трима монаси, специално обучени в изкуството на мандала,

Днес е последният ден, в който мандалата ще бъде  разрушена. Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч., по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молитви за добър късмет и благополучие на цялата публика. След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Събитията в Бургас, посветени на източната култура, философия и здравословен начин на живот се организират от Фондация “Калпатару" с председател Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Delegaciya-ot-Tibet-poseti-Obshtina-Burgas-2178529
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.