Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прекомерната употреба на сол увеличава риска от рак на стомаха
Автор: Екип Burgas24.bg 16:27 / 13.05.2024Коментари ()1720
©
Ново изследване може да ви накара да се замислите преди да посегнете към солта. Диетолози от Центъра за обществено здраве към Виенския университет установиха, че хората, които добавят сол в повечето ястия, имат 41 процента по-голям шанс да развият рак на стомаха, отколкото тези, които рядко използват подправката. 

Предишни изследвания, проведени в Китай, Япония и Корея, свързват солената храна с повишен риск от рак на стомаха, но това е едно от първите, което показва връзка сред жителите на западните страни. 

"Нашето изследване показва връзка между честотата на добавена сол и рак на стомаха, дори в западните страни", казва водещият автор Селма Кронщайнер-Гичевич, диетолог от Виенския университет.

Въпреки че австрийското проучване е само наблюдателно, по-стари изследвания показват, че излишната сол може да разяде защитната лигавица на стомаха, причинявайки увреждане на тъканите, водещи до ракови мутации. Както алкохолът, така и пушенето увеличават риска от рак на стомаха. Идеалното е да се консумират по-малко от 1500 mg натрий на ден. 

"Може да изглежда безобидно да добавите малко сол за вкус, но постоянното прекаляване с количеството сол може да бъде вредно“, пишат изследователите в заключението си. Изследователи от Виенския университет изследваха база данни от 471 144 възрастни във Великобритания. Те установили, че за период от 11 години хората, които консумират най-много сол, са имали 41% по-голяма вероятност да развият рак на стомаха, отколкото хората, които рядко са я добавяли към храната си. 

В противен случай консумацията на алкохол и тютюнопушенето допринасят значително за риска от развитие на рак на стомаха, според Американското онкологично дружество. Ако бъде открит навреме, ракът на стомаха има висока степен на преживяемост. Някои ранни симптоми включват: подуване на корема, стомашни проблеми и лошо храносмилане, пише actualno.com.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Prekomernata-upotreba-na-sol-uvelichava-riska-ot-rak-na-stomaha-2112669
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.