Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
229 жени са потърпевши от домашно насилие в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 11:23 / 25.11.2010Коментари ()706
© Burgas24.bg
От началото на годината до октомври месец включително 229 жени са потърсили помощ от Центъра за превенция на насилието и престъпността- Бургас. Това каза Валентина Станкова, служител на община Бургас в Центъра за превенция на насилието и престъпността. "Това е близо 90% от всички клиенти, на които сме помогнали в Бургаска област, като обслужваме и жени, които не са от региона", допълни Станкова. Според нея жените, които търсят помощ от специалисти, са вече потърпевши от физическо насилие.

"Психическото насилие не го смятат за насилие и не предприемат нищо в тази насока. Психическото насилие има много лица. Това, че мъжете потъпкват правата на жените, не им дават да работят, ограничават им финансовите средства, ограничават им срещи с близки, познати, приятели", каза още експертът. По нейните думи практиката на центъра е такава, че първоначално, когато клиентът отиде в центъра се провежда разговор с психолог или социален работник. Като целта на психолога е да се снижи напрежението. Повечето жени идват афектирани след побой или конфликт в семейството. След което клиентът разговаря с юрист, който разяснява възможностите, които законът за домашно насилие дава в техния случай.

"И, ако се наложи, клиентът и юристът подготвят молба за защита, която насочваме към Районен съд-Бургас за налагане на спешни мерки за защита. Всички консултации в центъра за превенция са безплатни. Тук работи екип от Община Бургас, Дирекция "Полиция"-Бургас и асоциация "Деметра", завърши Станкова.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 2
25.11.2010 »
22.11.2010 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/229-zheni-sa-poturpevshi-ot-domashno-nasilie-v-Burgasko-209629
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.