Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Здравният министър: Всеки болен от коклюш трябва да поделжи на самоизолация и лечение у дома
Автор: Самуил Иванов 16:06 / 23.04.2024Коментари ()1643
© Фокус
Здравната комисия към парламента заседава във връзка с разпространението на случаите на коклюш в страната. На изслушване при депутатите са министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. 

От Министерството на здравеопазването са изпратили писма в началото на април до РЗИ и БЛС, с които посочват, че всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата в техните листи от пациентския списък, подлежащи на имунизация и реимунизация, а ако бъдат констатирани пропуски, те да бъдат отстранени, съобщи здравният министър Галя Кондева

"В момента всеки болен от коклюш трябва да подлежи на самоизолация и лечение у дома, като не повече от 30 дни, като неимунизираните и неболедувалите контактни лица се поставят под медицинско наблюдение до 14 дни", обясни Галя Кондова. 

Освен това, Здравното министерство е осигурило тестове за диагностика. Такива вече има осигурени в Столично РЗИ. Въведени и са критерии на кого и при какви случаи да се прави диагностиката. 

"Осигурени са допълните средства за закупуване на лаборатнорния диагностикум и за следващия месец. Работим в посока да създадем условия за извършване на диагностиката и във Варна, Стара Загора, Плевен и Пловдив чрез районните здравни инспекции", каза министърът на Здравеопазването.

Кондева каза още, че при поява на коклюш в детските градини или училищата децата се поставят под медицинско наблюдение за 14 дни. Засегнатите групи или класове се поставят под карантина. 

По отношение на разпространението на заболяването в станите тя каза, че най-голямо е естествено разпространение в Софийска област, където случаите са 214. В 11 области пък до този момент нямаме докладвани случаи.



Още по темата: общо новини по темата: 76
06.08.2024 »
31.07.2024 »
15.06.2024 »
01.06.2024 »
28.05.2024 »
25.05.2024 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zdravniyat-ministur-Vseki-bolen-ot-koklyush-tryabva-da-podelzhi-na-samoizolaciya-i-lechenie-u-doma-2089598
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.