Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тази подправка ни лекува при инфекции и възпаления
Автор: Цвети Христова 13:19 / 19.04.2024Коментари ()1220
©
Sofia24.bg ще ви разкаже за една от най-скъпите подправки в световен мащаб, която по цени отстъпва само на шафрана. Кардамонът е пикантна и ароматна  подправка от семейство Джинджифилови. Той е многогодишно растение, достигащо височина между 1,8 и 3,6 m. Зелените семенни шушулки на растението се изсушават и семената се използват в индийската и азиатската кухня цели или смлени. 

Смленият кардамон е основна съставка на кърито. В Близкия изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран го използват в чая. Кардамонът е използван за първи път около 700 г. и е внесен в Европа за първи път около 1200 г. Произхожда от тропическите джунгли в Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а сега се отглежда и в Непал, Тайланд и Централна Америка.

Кардамонът има характерен вкус и силен аромат. Използва се често при печене в Скандинавия. Въпреки че е една от най-скъпите подправки по тегло, за промяна на вкуса е нужно съвсем малко количество. Най-добре е кардамонът да се съхранява цял в шушулките, тъй като след смилане семената бързо губят аромата си. Кардамонът подобрява храносмилането и засилва метаболизма. Помага при стомашно-чревни заболявания и стомашни спазми. Подпомага процесите на детоксикация в тялото. Той пази и лекува тялото при инфекции и възпаления.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Tazi-podpravka-ni-lekuva-pri-infekcii-i-vuzpaleniya-2085026
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.