Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургаска област се намира на първо място в страната по брой на пчелните семейства
Автор: Екип Burgas24.bg 17:47 / 08.11.2010Коментари ()725
Над 70- 80 хиляди са пчелни семейства в Бургаска област, което я нарежда на първо място по брой на пчелни семейства в страната. Това каза председателят на Областния съюз на пчеларите Ботьо Ботев. Ботаническата даденост в региона подпомага развитие на пчеларството. Преди държавните пчелини да бъдат унищожени, само в Бургаска област е имало 11 800 пчелни семейства, без частните. Почти единствено не се обработва земята в Странджа, но пък там дърветата дават манов мед, където другаде няма, посочи Ботев. Пчеларството е финесът на земеделието.

Медът от региона е чист, тъй като тук няма промишленост, посочи още производителят на мед. България се намира на последно място в Европа по консумация на мед, алармира той. Подобна на българската ботаническа разновидност нямо почти никъде в Европа. Колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-силен е медът, който е производна на билките и цветята. "Това, което произвеждаме е неповторимо в природата. От край време страната е производител на мед, не сме на призови места, нашия мед се изкупува", каза още Ботев. Има предвидени средства от ЕС за популяризиране на пчелните продукти, защото здравето на човека е незаменимо. След влизането ни в ЕС, селското стопанство и производството се приравниха към европейските стандарти, което се е превърнало в добър стимулатор за пчеларството в страната.

В момента се превеждат средства за развитие в почти всички сфери на развитие на селското стопанство, включително и пчеларството. Пряко на пчеларите пари не се дават, но се отпускат средства в размер на 22 милиона лева, по тригодишна програма за развитие на пчеларството. Това се мерки за закупуване на кошери и пчелни семейства и др. В момента се наблюдава подем на пчеларството. Това е полезно особено за млади хора, които искат да се развиват и да постигнат нещо, категоричен е медарят. Пчеларството е изключително трудна професия, защото това е една доброволна инквизиция, смята той. "Трябва премного да обичаш и то не по задължение пчелата. Интерес от страна на младите към пчеларството има. Ние градим приходи само от пчелните продукти, докато 30% от ефекта на пчелите е биологичното равновесие. Ако няма пчели, няма и природа, няма е земеделие. Биологичното равновесие се гради единствено на пчелите, които предхождат появата на човечеството", разказа Ботев.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaska-oblast-se-namira-na-purvo-myasto-v-stranata-po-broi-na-pchelnite-semeistva-205174
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.