Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ето как правилно да консумирате зехтин
Автор: Екип Burgas24.bg 15:11 / 27.02.2024Коментари ()1747
©
Зехтинът е едно от най-полезните растителни масла. Но за да извлчете максимална полза за здравето си, важно е да го консумирате правилно. Има ограничения и индивидуални дозировки на зехтина в диетата при наличие на камъни в жлъчката и това важи за всички мазнини, според диетолога Кристина Фойгт. 

Как е правилно да се яде зехтин? 

"Олио може да се добавя към вече приготвена храна, но нерафинирано олио не може да се пържи. Това се отнася и за зехтина", добавя още експертът.

Според д-р Войт напълно здравите хора или тези с леки стомашно-чревни проблеми, като гастрит, могат да консумират една или две супени лъжици зехтин, като го добавят към готовите ястия на всяко хранене. 

"Важно е храната да не се пържи в нерафинирано олио, то има ниска температура на горене и с това всички ползи от него ще изгорят“, подчертава диетологът. 

Д-р Кристина Фойгт уточнява, че няма значение къде искате да добавите зехтин. Можете например да го добавите към каша за закуска, да го добавите към салата с риба за обяд или да залеее с него котлет за вечеря, каза експертът. Диетологът съветва да добавяте това растително масло към храната всеки ден и в рамките на две седмици състоянието на косата, ноктите и кожата ще се подобри, а сънят и храносмилането ви също ще бележат подобрение. 

Д-р Кристина Фойгт споделя как и в какво трябва да съхранявате зехтина. Според нея най-добрата форма на опаковане са тенекиите или тъмните стъклени съдове. Основен показател за качество е киселинността от порядъка на 0,2–0,8, отбеляза диетологът. Основната тайна на зехтина е неговият уникален състав - той е истински склад от полезни компоненти, които се усвояват от човешкото тяло почти 100%. 

Това растително масло съдържа голямо количество антиоксиданти и витамин Е, който помага за усвояването на витамини А и К. Резултатът от тази естествена "верижна реакция“ е общо подмладяване на тялото, подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Зехтинът е изключително полезен за храносмилателната система. 

Подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, подпомага зарастването на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Той има жлъчегонно и леко слабително действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат холеретичен ефект. 

Десертна лъжица зехтин на празен стомах в продължение на три месеца помага за лечение на стомашни язви и гастрит, докато лъжица слънчогледово масло в такава ситуация може да предизвика чернодробни колики и обостряне на стомашно-чревни заболявания. Зехтинът е естествено средство за превенция на сърдечно-съдови заболявания, особено инфаркти и инсулти, както и рак. 

Тайната е в съдържанието на рекордно количество Омега-3 мононенаситени мастни киселини, които предотвратяват отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и дори унищожават вече съществуващите, посочва actualno.com.

"Приучете се да приемате две супени лъжици зехтин на ден (подправете салата, добавете към супи, гарнитури, маринати) и сърцето ви ще работи като часовник. Освен това учените са установили, че олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, стимулира ген, който потиска активността на раковите клетки. Съответно рискът от развитие на рак, по-специално рак на гърдата при жените, намалява", казва специалистът.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Eto-kak-pravilno-da-konsumirate-zehtin-2020204
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.