Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Около 40 млн. лева е размерът на евросубсидиите, които имат да получават бургаските зърнопроизводители
Автор: Екип Burgas24.bg 13:29 / 24.10.2010Коментари ()537
Около 40 млн. лева е размерът на евросубсидиите, които имат да получават бургаските зърнопроизводители. Това каза заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на местната й структура Николай Киров. Около 2 млн. дка. е обработваемата земеделска земя в Бургаско. Зърнопроизводителите се готвят за протести след края на този месец. Все още не е окончателно уточнена формата на протест, но най-вероятно ще бъде по места с изваждане на техника. Киров обясни, че земеделците ще излязат на възлови места, като по всяка вероятност тук ще има общ протест на зърнопроизводителите от Бургас, Сливен и Ямбол. "Може би 70-80% от колегите са теглили кредити срещу тези европейски плащания, падежите са декември месец, както беше обещано. Ако не могат да ги върнат до края на декември, тръгват наказателни лихви", обясни Киров. Няколко са причините за недоволството на земеделците. Киров обясни, че те са свързани с неизпълнение на меморандума, подписан с премиера още юни месец. "Имахме условие да се внесе в бюджета за следващата година национални доплащания към преките плащания. Да се направят ортофотоснимките и да се направи карта за слой на допустимост на подпомаганията на площите. След като се направят снимките, трябва да се види коя площ подлежи на подпомагане и през месец декември ние да получим европейските пари, и следващото, което искаме е да ни отговорят дали трябва да бъдем облагани с данъци върху субсидиите, които получаваме. Ние мислим, че това са европейски пари и те се дават за подпомагане на земеделието и те включвайки се в общия баланс, се облагат с 10%. Да се разбере дали това не е подсъдно и дали Европа няма да иска държавата да връща пари след това. Съмняваме се, че декември месец ние ще можем да си получим евросубсидиите. България в момента получава три пъти по-малко в сравнение със земеделците от другите страни на ЕС. Ако ние не ги получим декември месец, положението става много тежко, защото ние няма да имаме пари за купуване на торове и препарати за пролетната сеитба", обясни причините за готвените протести Николай Киров.

Той допълни още, че не този етап се наблюдава застой в цените на зърнените култури. За около 30-35 ст. се търгува килограм пшеница и за около 70-71 ст. - слънчогледът.
Той посочи, че в момента търсене има, но в Бургас по-голяма част от реколтата е продадена. Киров не се ангажира с точен процент на реализираната продукция.

Източник: р. "Фокус" - Бургас



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Okolo-40-mln-leva-e-razmerut-na-evrosubsidiite-koito-imat-da-poluchavat-burgaskite-zurnoproizvoditeli-201280
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.