Експерт каза как да разберем дали кафявата захар е боядисана | ||||||
| ||||||
“Взех една захар. Сложих я в чаша с вода и до сутринта тя си стоеше неразтворена“, сподели наблюденията си от първо лице и самият д-р. Велчев. Експертът Гл. ас. д-р инж. Емилиян Пашамов от Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш директор на захарен завод заяви, че ако части от захарта не се разтварят в течност, то това са някакви примеси, които може да са използвани за нарастване на големината на кристалите. "Захарта се разтваря много добре във вода. С повишаване на температурата разтворимостта се увеличава, скоростта на разтваряне е по-бърза. Ако нещо не се разтваря, това са други физични примеси“, каза той и успокои, че те не са опасни за здравето на хората, защото са песъчинки. Захарта е приета като еталон и с естествената й сладост се сравняват другите подсладители. "Сладостта й е една и съща, независимо от произхода й, дали е цвеклова, тръстикова. Усещането за различна сладост може да идва от различната големина на кристалите. В зависимост от това каква е големината на кристалите у някои хора идва усещането за различна сладост“, обясни специалистът. Той поясни, че колко ще ни е сладко зависи от това какво количество кристали ще попадне върху рецептора ни за сладост, който се намира върху езика. Експертът коментира, че по магазините има практика да се продава кафява захар, която е фалшива, защото реално тя е боядисана бяла. "Боядисват я с различни карамели или с меласа. Има опити за фалшифициране“, призна той. Пашамов посочи, че най-лесно може да разберем дали кафявата захар е боядисана, като я поставим в чаша, изсипем 100 мл студена вода. След 1 минута се разбърква и ако на дъното ще останат бели кристалче, то кафявата захар е фалшива. "Кристалите на захарозата са винаги бели, те са обвити със сироп, който придава съответния цвят“, подчерта специалистът. |