Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Средец отбелязаха 97 години от разорението на тракийските българи
Автор: Екип Burgas24.bg 10:44 / 07.10.2010Коментари ()783
©
Вчера във Военния клуб в Средец бяха отбелязани 97 години от разорението на тракийските българи през 1913 год. Организатор на срещата бе Тракийско дружество "Лазо Лазов" гр. Средец. Гости на събитието бяха Ирина Тодорова - Секретар на Община Средец, поетесата Елена Великова, тракийци от селата Дюлево, Драчево и Зорница.

Вечерта откри председателят на тракийско дружество "Лазо Лазов" Божанка Николова с думите : "Дедите ни са преживели много мъки, много жестокости са видели, а ние потомците обединени под тракийското знаме сме длъжни да вземем тракийския огън от миналото, да го пренесем в настоящето и достойно да го носим и преведем в бъдещето. Всичко това правим с цел, за да знае и помни и никога да не забравя рода български изстраданото и героично минало на нашия народ".

Рецитал по стихове на поетесата Елена Великова изнесоха ученици от VI клас при СОУ "Св.Св. Кирил и Методий". Като лектори в събитието се включиха Димо Карабелов - член на Управителния съвет на Тракийско дружество "Екзарх Антим I " гр. Бургас и уредник на Дом-музей "Петя Дубарова", Донка Вълчева и Георги Янков - общественици от Средец.

В края на срещата тракийските потомци споделиха спомени, разказани от родствениците им за трагичните събития преди 97 години. Предстои записките от техните спомени да бъдат издадени в сборник.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Sredec-otbelyazaha-97-godini-ot-razorenieto-na-trakiiskite-bulgari-196917
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.