Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тя заслужава да бъде част от менюто ви
Автор: Екип Burgas24.bg 11:52 / 09.01.2024Коментари ()1149
©
На пазара има богато разнообразие от видове леща. Червената леща е една от тях и тя определено заслужава да бъде част от менюто ви, защото притежава невероятно ползи за здравето и се бори успешно с излишните килограми. Също така червената леща изисква много по-малко време за готвене, което е добра новина за всички домакини. Какви са ползите от червената леща?

Богата е на антиоксиданти – червената леща е богата на антиоксиданти, които се борят с влиянието на свободните радикали, потискат възпалителните процеси и забавят процесите на стареене. Всичко това води до подобряване на здравето и предпазва от възникване на хронични и дигенеративни заболявания.

Подобрява работата на сърдечно-съдовата и нервната система – както вече споменахме червената леща е богата на антиоксиданти и затова има благоприятен ефект както върху сърдечно-съдовата, така и върху нервната система. Тя съдържа още и витамини А и В, които намаляват възпалителните процеси в организма, които са основен фактор в развитието на неврологични дегенеративни и възпалителни състояния.

Богата е на витамини и минерали – червената леща е богата на калций, магнезий, калий, фосфор, желязо, витамини от група А и В. Също така тя е богата на протеини и фибри, което я прави изключително подходяща за хората, които тренират редовно, които искат да се отърват от излишните килограми, както и за тези, които имат нужда да контролират нивата на кръвната си захар.

Засища за дълъг период от време – червената леща е богата на фибри, протеини и сложни въглехидрати и доставя ценна енергия на организма, която се освобождава в продължение на поне няколко часа. Една купичка червена леща е в състояние да ви засити за дълъг период от време и да притъпи апетита ви, което пък ще ви предпази от похапването на вредна и висококалорична храна между основните хранения.

Богата е на фолиева киселина – фолиевата киселина е изключително важна за развитието на клетките, особено за нервната система и особено при бременните жени. Тя е важна както за развиващия се плод в утробата на майката, така и за регенерацията на клетките, тъканите, за правилното делене на клетките и за контрола на хормоналния баланс в организма.

Рецепта с червена леща

Необходими продукти:

1 чаша червена леща, измита и отцедена;

1 голям лук, нарязан на ситно;

2 скилидки чесън, ситно нарязани;

1 морков, нарязан на ситно;

1 ч.л. доматено пюре;

1 ч.л. кимион;

1 ч.л. куркума;

Сол на вкус;

Черен пипер на вкус;

1 литър зеленчуков бульон или вода;

2 с.л. зехтин;

Сок от половин лимон;

Прясно нарязан магданоз за сервиране;

Начин на приготвяне: В голям тиган загрейте зехтина на средна температура, добавете лука и чесъна и ги сортирайте до омекване. Прибавете моркова и продължете да готвите за още няколко минути. Добавете червената леща, доматеното пюре, кимиона, куркумата, солта и черния пипер и разбъркайте добре.

Прибавете зеленчуковия бульон или водата и оставете да заври, след което намалете температурата и варете на слаб огън до момента, в който лещата стане мека – това ще отнеме около 20-25 минути. Полезна и вкусна КРЕМ супа от червена леща, картофи и моркови Когато лещата е готова, прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Поднесете супата гореща, поръсена с прясно нарязан магданоз.

пише actualno.com.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Tya-zasluzhava-da-bude-chast-ot-menyuto-vi-1959698
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.