Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Как да приготвим най-вкусния боб за Бъдни вечер
Автор: ИА Фокус 08:20 / 23.12.2023Коментари ()4702
©
Няма как трапезата на Бъдни вечер да бъде сервирана без боб. Ако трябва да изброите някои традиционни български ястия, именно бобът ще е този , за който ще се сетите първо. Той е много полезен за човешкия организъм и е на белтъчини, които са близки до животинските.

Знаем, че от боба се образуват газове и се подува корема. Но лесно може да се разминем с тези неприятни състояния като преди това бобът бъде накиснат в студена вода за няколко часа, а най-добре е да престои цяла нощ при пропорция 1 чаша боб на 4 чаши вода. Преди да започнем приготвянето му е нужно да изхвърлите първите две води водата, а след това да го измием.

Необходими продукти:

Боб - 350 г

Лук - 3 глави

Моркови - 2 броя

Чушки - 2 сушени пиперки, сладки

Целина - 1/3 глава

Олио - 150 мл

Домати - 1 с.л. доматено пюре

Карамфил - 5 зърна, цели

Магданоз - сух

Джоджен - 1 ч.л.

Девесил - на вкус

Чубрица - 1/2 ч.л.

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне:

Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.

Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.

Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода. Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.

Постният боб се поднася на трапезата за Бъдни вечер.



Още по темата: общо новини по темата: 234
27.11.2024 »
24.11.2024 »
12.10.2024 »
07.10.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница
Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kak-da-prigotvim-nai-vkusniya-bob-za-Budni-vecher-1942726
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.