Не яжте мандарини заедно с тези храни! | ||||||
| ||||||
С какво не трябва да се ядат мандарини? Експертът пояснява, че всички цитрусови плодове не трябва да се комбинират с мляко, в противен случай ще се увеличи образуването на газове. “Счита се за лошо съчетаването на плодове с риба и месо. Комбинацията от месо и мандарини може да допринесе за стартирането на гнилостни процеси в червата“, казва д-р Мещерякова. Лекарят добавя, че е по-добре да не се комбинират мандарини и алкохолни напитки, в противен случай рискът от алергична реакция се увеличава. Д-р Мещерякова разкрива и с какво могат да се комбинират мандарините. На първо място в списъка са ферментиралите млечни продукти, билки и зеленчуци без скорбяла. Ползи от мандарините Мандарината, подобно на другите цитрусови плодове, е богата на аскорбинова киселина (витамин С), която укрепва имунната система, което е особено важно по време на епидемии. Плодът съдържа също витамини А, D, група В, фитонциди, гликозиди, флавоноиди, пектини, въглехидрати, органични киселини, минерални елементи, пигменти (каротин, лутеин, холин, зеаксантин), естери, диетични фибри. Калоричното съдържание на тези цитрусови плодове е ниско - 40-50 килокалории на 100 грама, а в сока от тях на - 30-35. Но сушените плодове са доста питателни - съдържат до 300 килокалории, информира actualno.com. Благодарение на богатия си състав, мандарините имат много полезни свойства: имат антисептично, холеретично и диуретично действие; премахват токсините от тялото; намаляват концентрацията на холестерол предотвратяват развитието на скорбут; регулират киселинно-алкалния баланс на стомаха; стимулират чревната перисталтика; премахват дисбактериоза, метеоризъм и запек; разтварят солите в урината и улесняват елиминирането им; облекчават състоянието при цистит; намаляват риска от развитие на очни заболявания; стимулират изхвърлянето на хелминти; придават свежест на дъха, премахвайки неприятната миризма в устата.Особено забележими са ползите от мандарините за здравето на нервната система. Плодовете активират притока на кръв към мозъка, стимулирайки невроните. Това води до подобряване на паметта, вниманието, логическото мислене и предотвратява когнитивните увреждания и болестта на Алцхаймер. Освен това те са естествени антидепресанти и енергийни бустери: консумацията им зарежда с енергия, облекчава умората и безпокойството, облекчава апатията и подобрява настроението. Този плод има благоприятен ефект и върху кръвоносната система: укрепва сърцето и кръвоносните съдове, облекчава отоците, нормализира кръвното налягане, предотвратява анемията, минимизира риска от развитие на хипертония, атеросклероза, исхемия, инфаркт и инсулт. Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! |