Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хората искат евтини лекарства, а не оригиналите им
Автор: Екип Burgas24.bg 09:18 / 02.09.2010Коментари ()388
© Burgas24.bg
Пациентите искат по-евтини, а не непременно оригинални лекарства, коментират фармацевтите. Те признават, че по молба на болните предлагат заместител на оригиналния препарат, който ще бръкне по-малко в джоба.

Преди дни фармацевтите поставиха искането да имат право да дават по-евтини лекарствени средства, а не непременно предписаните от лекаря. За препарат, който се изписва след поставяне на стент, пациентите доплащат 40 лева по Здравна каса. В същото време има заместител от Словения, който е безплатен, дава пример председателят на Българския фармацевтичен съюз в Пловдив м.ф. Димитрия Стайкова.

Оригиналните препарати имат поне 10 чужди заместителя, които са значително по-евтини. Не е в интерес на фармацевтите да предлагат лекарствени средства, които струват по-малко. Но пациентът трябва да бъде информиран за всички възможности, категорични са аптекарите. Голям проблем е, когато докторът сложи печат "Не заменяй!". Тогава фармацевтът няма никакво право да предложи по-евтин вариант, защото ще бъде санкциониран. В подобни случаи болните не купуват лекарството и терапията или се прекъсва, или не се провежда. Това не е в интерес на пациента, коментират фармацевти.

Източник: в. "Марица"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Horata-iskat-evtini-lekarstva-a-ne-originalite-im-188713
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.