Защо бонбоните за Хелоуин са по-скъпи тази година? | ||||||
| ||||||
Цената на бонбоните е нараснала със 7,5% спрямо миналата година и с 20% спрямо 2021 г., според последните данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ. Това е по-стръмно изкачване дори от това на инфлацията и се дължи на скока в цените на двете ключови съставки, които са на най-високите си нива на едро от десетилетия. Това се дължи на слабите реколти, произтичащи от горещото и сухо време и високата цена на тора, наред с други фактори. Захарната тръстика, която се преработва в захар, и какаото, ключова съставка в шоколада, са особено чувствителни към периоди на ниски валежи в тропическите региони, където растат тези култури, като части от Азия, Централна Америка и Западна Африка, пише bTV. САЩ разчитат на вноса на захар от Мексико, където производството спадна с повече от 15% тази година в резултат на сушата. Цената на суровата захар, търгувана на световните пазари, наскоро около 27 цента за един паунд и е най-високата от 2011 година. Части от Азия, дом на няколко водещи производители на захар, също страда от сухо време, което засяга реколтите. Индия, един от най-големите производители на захар в света, ограничи износа, за да защити вътрешните си доставки. За производителите на бонбони захарта е дори по-поносимата съставка от какаото, защото когато захарната тръстика е оскъдна или скъпа, индустрията може да разчита на захарно цвекло, култура, която расте в по-студен климат и също може да бъде рафинирана в захар. Какаото расте само в райони близо до екватора, предимно в Западна Африка, която беше ударена от суша през последната година. Ефектът върху цените е сериозен: на стоковите пазари какаото наскоро се търгува над 3800 долара за метричен тон, най-високото от 70-те години на миналия век. |