Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сиренето по БДС - задължително от сурово мляко
Автор: Екип Burgas24.bg 15:06 / 14.08.2010Коментари ()612
©
Сиренето по БДС задължително е от сурово мляко. Това гласи стандартът, който влиза в сила другата седмица. В него не трябва да има стабилизатори, емулгатори и консерванти.

Ако върху опаковката пише БДС 15:2010, това означава, че за приготвянето на сиренето са използвани сурово мляко, закваска, в него има калциев хлорид, мая за сирене, морска кристална сол, готварска и каменна готварска сол, лимонена или млечна киселина, вода и нищо друго. То е узрявало 45 дни за кравето и 60 дни - за сирене от овче, козе, биволско или смесено мляко, посочва изданието.

Разработва се и БДС за кашкавала, вече има работен вариант за него. Но още нямало консенсус по всички изисквания, които са вписани в стандарта. Очаква се съгласие да бъде постигнато през есента.

Бяло българско саламурено сирене - това е названието на сиренето от мляко по Българския държавен стандарт, който влиза в сила следващата седмица. Когато купувате буцата в магазина надписът БДС 15:2010 г. ви гарантира, че купувате точно него.

Какво точно трябва да има в сиренето, за да отговаря то на новия БДС?

- Сурово краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко (във варианти овче и краве, овче и козе в съотношение 1 към 1).

Изрично е записано сурово мляко. В случай, че няма да се преработва същия ден, се допуска за загряване 15 секунди от 63 до 65 градуса за краве, козе и биволско мляко и 60-62 градуса за овче и смес мляко. Охлажда се при 4-6 градуса и се съхранява в термоизолиран резервоар за не повече от 18 часа.

- Бактерийна култура (закваска) от подбрани щамове, селекционирани и произведени в България. Щамовете млечнокисели организми са изолирани в България и не са подлагани на генетична модификация, уточнява стандартът.

- Калциев хлорид, съгласно изискванията на европейските и националните актове.

- Мая за сирене от животински или микробиален произход, предназначена за влагане в храни.

- Морска кристална сол, готварска сол и каменна готварска сол.

- Лимонена киселина или млечна киселина.

- Вода, предназначена за питейно-битови цели.

Нищо повече не трябва да се слага при производството на сирене, иначе то не отговаря на новия БДС стандарт.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Sireneto-po-BDS-zadulzhitelno-ot-surovo-mlyako-184623
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.