Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лукойл финансира обучението на куче-водач на слепи
Автор: Екип Burgas24.bg 10:43 / 09.08.2010Коментари ()744
© Burgas24.bg
За първи път бургаска компания финансира обучението на куче водач, научи Burgas24.bg. Лукойл Нефтохим Бургас финансира обучението на кучето водач Арис. Днес в Бургас започва третата седмица от обучението на Живко Велков с кучето водач Арис, подготвено от фондация "Очи на четири лапи" и финансирано от Лукойл.

Фондация Очи на четири лапи" е юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза регистрирано през 2001г. и е единствената организация в България, която предоставя социалната услуга : "Център за рехабилитация и реинтеграция на хора със сетивни увреждани с помощта на служебни кучета". Средствата за предоставянето й се набират от целеви проекти, спонсори и договори за финансиране.

През 2010г. Лукойл пое финансово отглеждането и обучението на бъдещо куче водач, при условие, че то ще бъде безвъзмездно предоставено на бургаски незрящ гражданин. Дипломираното куче водач Арис вече живее и работи в Бургас с г-н Живко Велков - студент четвърти курс "Социална педагогика" в университет "Проф. д-р Асен Златаров".
Чрез дипломираните кучета водачи, незрящите граждани отново се включват в активния живот - независими, уверени и с ново самочувствие.

Социалната политика на областната управа на града и корпоративната обществена отговорност на Лукойл отключиха нови възможности пред незрящия студент Живко благодарение на симпатичния кафяв лабрадор Арис.

Професията "куче водач на слепи" е създадена в Германия през 1916г. в гр. Олденбург, в помощ на ослепелите от първата световна война. През 1932 г. е създадено училище за кучета водачи на слепи в Бирмингам, Англия. Руското училище е създадено през 1960г. в Москва. В момента в света има над 200 действащи училища за кучета водачи на слепи.

Професията "куче водач на слепи" е била запазена в началото за немските овчарски кучета, но сега стандартните за тази служба породи са лабрадор ретривър и голдън ретривър. Кучето водач на слепи след 10 годишна служба излиза в заслужена пенсия.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Lukoil-finansira-obuchenieto-na-kuche-vodach-na-slepi-183364
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.