Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Температурата на морската вода стигна 30 градуса
Автор: Екип Burgas24.bg 10:41 / 06.08.2010Коментари ()1059
© Burgas24.bg
На нечувано гореща вода се наслаждават плажуващите по родното Черноморие. Около 29-30 градуса достигна температурата й вчера, като се очакваше до вечерта морето да се затопли още повече заради източен въздушен поток, който се беше насочил към страната ни. Нахлу някаква адски топла вълна, не чувствам никакво разхлаждане при влизането в морето, дивеше се турист в Албена, а хората край него се чудеха на плаж ли са отшили, или на минерални бани.

Когато вятърът е западен, водата се захлажда, а когато духа от изток, температурата й се повишава, обясни синоптикът Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология. Причината е, че западният вятър издухва горния слой на водата навътре в морето и по брега тя остава по-студена. И през предишните години имаше дни, в които водата достигаше 28 градуса, обясни Христов. Температура на морето от над 30 градуса обаче е незапомнена у нас. Причините да прилича на чорба морската вода са както източните течения, така и трайно високата температура на въздуха, която вчера на места достигна 35-36 градуса.

Леко захлаждане с 3-4 градуса се очаква да настъпи през почивните дни. Това обаче само ще направи времето още по-приятно за плаж, обясняват метеоролозите. Тези, които все още се колебаят дали да изберат морето или планината като дестинация за почивните дни, няма да сгрешат, ако стегнат куфарите за Черноморието. Причината е, че в следващите два дни над западните части на страната и в планинските райони се очаква да превали, докато по крайбрежието ще си е все така слънчево, макар и малко по-прохладно в сравнение с предишните дни.

Още от следващата седмица ще започне постепенно затопляне и в четвъртък температурата отново ще достигне 36 градуса.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Temperaturata-na-morskata-voda-stigna-30-gradusa-182841
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.