Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
103 обекта проверили експертите от РИОСВ само за месец
Автор: Екип Burgas24.bg 10:55 / 04.08.2010Коментари ()487
© Burgas24.bg
Сто и три обекта провериха експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас през месец юли. Те са дали 24 предписания за отстраняване на установени нередности и са съставили пет акта за констратирани нарушения по Закона за защитените територии, предаде репортер на Burgas24.bg. Четири от актовете са за навлизане с автомобили в резерват Ропотамо, а един - за нарушение на режима на природна забележителност "Пясъчни дюни между к-г Градина и к-г Златна рибка". Извършена е и проверка за спазване на режима на природна забележителност "Пясъчни дюни-к-г Каваци".

От началото на месец юли РИОСВ-Бургас започна проверките с пробонабирания на обекти, формиращи отпадъчни води и заустващи в повърхностни водни обекти за периода на второто полугодие. Към момента са извършени 13 проверки и са взети 11 проби от отпадъчни води. По предложение на РИОСВ-Бургас министърът на околната среда и водите наложи санцкия на пречиствателна станция "Равда-Сл. Бряг" в размер на 27 272 лева месечно заради отклонения от нормите за качество на заустваните отпадъчни води. Възобновена е санкцията на локалната пречиствателна станция на хотелски комплекс "Лазурно море" в с. Лозенец в размер на 47 лева. Проверките с пробовземания продължават и при несъотвествия с нормите ще бъдат налагани нови и актуализирани действащи текущи месечни санкции и на други обекти.

Осемнадесет са приетите сигнали от граждани на зеления телефон на инспекцията. През месец юли беше издадена заповед на директора на РИОСВ за 24-часови дежурства на експертите от отдел "Опазване чистотата на въздуха" съвместно с Гражданска защита за при постъпване на сигнали на тел. 112. Осем такива сигнала бяха проверени, направените на място измервания са отчели нулеви стойности. Дежурствата ще продължат и през месец август. Три са сигналите за замърсяване с отпадъчни води, два от тях не отговарят на истината. По предписание на РИОСВ, след сигнал, една тръба на перално стопанство в к.к. Слънчев бряг е запечатана, за да се предотварати възможността за нерегламентирано отвеждане на непречистени води от нея. Няколко са сигналите за предполагаемо "нефтено петно" в района на Бургаския плаж, същото е било забелязано в няколко поредни дни край Аркутино и Китен. Заключението на експертите е, че няма замърсяване с нефтопродукт, а предполагаемата причина за появата на "петното" е цъфтеж на водорасли.

Постъпленията от текущи месечни санкции за месец юли са 93 776 лева.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/103-obekta-proverili-ekspertite-ot-RIOSV-samo-za-mesec-182348
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.