Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учени откриха подводна река в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 12:44 / 03.08.2010Коментари ()1230
© Burgas24.bg
На дъното на Черно море е открита река със силно течение, дълбочината й достига 38 метра, а дължината й - около 60 километра. Британски учени са проучили дъното на Черно море с помощта на специален безпилотен дълбоководен апарат и стигнали до неочакваното откритие.

Подобно на наземните си "посестрими" тази водна артерия прави резки завои, има притоци, образува прагове и водопади.

По оценка на учените всяка секунда реката пренася 22 000 куб. м вода по руслото, дълбочината на което на места достига 38 метра, дължината - почти 60 километра, а широчината - 970 метра. За сравнение, пише "Телеграф", това е 350 пъти повече от потока на водата в Темза.

Безпрепятственото протичане на водата в реката вътре в морската вода със скорост 6,5 км/ч учените обясняват с разликата в плътността на двата водни басейна. Откритата от изследователите на дъното на Черно море река е по-солена и следователно по-плътна.

Дан Парсънс и останалите участници в изследването предполагат, че по реката тече вода от Средиземно море (то е по-солено от Черно море), която стига дотам през Мраморно море и Босфора.

Реката на дъното на Черно море, която все още няма име, е първата подводна река, чието съществуване е потвърдено с достоверност.

Източник: Dnes.bg



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Ucheni-otkriha-podvodna-reka-v-Cherno-more-182120
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.