Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Поморие и Чирпан откриха заедно поетичните празници на Яворов
Автор: Екип Burgas24.bg 14:22 / 16.07.2010Коментари ()869
©
Заупокойна молитва в централния поморийски храм "Св. Рождество Богородично" сложи началото на 52-рите национални поетични празници "Яворови дни". Службата в памет на безсмъртната душа на Яворов бе отслужена снощи от отец Захари от Бургас. В словото си към присъстващите свещеникът припомни живота на великия поет, неговата вяра във вечността и заслугите му към България.

Богатата програма на празниците тази година включи откриванията на две интригуващи изложби- едната посветена на театралната музика на Панчо Владигеров, а другата- ретроспекция на творчеството на художника Радко Мурзов от Варна. Именно от Поморие започва разгръщането на таланта на Мурзов и вчера той показа, че не е забравил своите първи стъпки. Художникът обяви, че дарява 10 картини на община Поморие, като благодарност за това, че е срещнал помощ и солидарност от местните хора в началото на творческия си път. Изложбата бе открита от поета Недялко Йорданов и стана факт след личната покана на кмета на Поморие инж. Петър Златанов към Радко Мурзов.

Официалното откриване и тази година бе на най-култовото място на южния поморийски бряг, където Яворов е черпил вдъхновение. В приветствието си, произнесено на Яворовите скали, кметът инж. Златанов, не можа да скрие емоцията си и силното чувство на гордост, че точно в старото Анхиало великият български поет е намерил "едно от ключетата на своите духовни чекмеджета". Творческият импулс, получен в Поморие, се преражда в стихове, неподвластни на времето. Днес жителите на Поморие са щастливи, че са част от историята на един от най-големите признати поети не само в българската, но и в световната история. Повече от половин век инициативата на местните жители да честват името и духовното наследство на Пейо Яворов събира почитатели на изкуството от всички краища на България и чужбина.

Специален гост на откриването на "Яворови дни" бе и кметът на родния град на поета-Чирпан- Васил Донев. Рамо до рамо градоначалниците на Поморие и Чирпан почетоха с венци паметника на каменния бряг и сведоха глави пред човека, оставил една от най-ярките следи в новата ни история. Стотици жители и гости на Поморие се поклониха пред величието на Яворов. Десетки свещи осветиха застиналия каменен бюст, вперил завинаги поглед в безбрежния хоризонт на морската шир. Това бе най- въздействащият и ярък знак, че Пейо Яворов не е забравен и България го носи в сърцето си.

"Яворови дни" продължава днес с представяне на поетичната книга на Патриция Николова "Яков и Ангелът", музикално- пантомимиченият спектакъл "Луди млади", второто издание на конференцията "Аз не живея, аз горя" и среднощно четене на стихове край Яворовите скали.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Pomorie-i-Chirpan-otkriha-zaedno-poetichnite-praznici-na-Yavorov-177849
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.