Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Условни присъди за ДДС измами в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:34 / 16.07.2010Коментари ()1500
© Burgas24.bg
Условни присъди наложи състав на Бургаски окръжен съд на трима бургазлии, обвинени в ДДС измами.

Осемнадесет месеца с 4 години изпитателен период е наказанието за 49-годишните съдружници във фирма "Багира" ООД Валентин Цветанов и Стефан Димитров. С 6 месеца по-кратка е присъдата на 43-годишната Тодорка Димова, която е обвинена като помагач на Цветанов и Димитров.

Според прокуратурата Валентин Цветанов и Стефан Димитров съставяли фалшиви фактури, които не са включени в дневника за продажби на фирмата им "Багира" ООД. Срещу тях бе повдигнато обвинение за това, че през периода от 24 януари 2000 г. до 31 март 2001 г. са укрили 364 175 лева ДДС. Данъкът е дължим заради непризнато право на данъчен кредит, четем в обвинителния акт. Издадени са били 168 фактури, без реално да са извършени посочените в тях сделки. Те не са били счетоводно отразени в дневниците за продажби и върху тях не е начислен дължимият ДДС.

Димова пък помагала, като издавала фактури с невярно съдържание от името на своята фирма ЕТ "Старком - Тодорка Димова". За периода от 8 март до 21 декември 2000 г. тя спомогнала да бъдат укрити данъчни задължения за 265 184 лева. Сумата е непризнат данъчен кредит по фактури, издадени от името на ЕООД със седалище във Варна и ЕТ в Бургас. Димова е съставила 14 фактури, които не са включени в дневника за продажби и в тях няма реално извършени сделки.

"Избягване на плащане на данъчно задължение е основният състав на престъплението, клиентите ми реално не са се облагодетелствали с пари, а са опитали да се възползват от правото да им се приспадне ДДС", обясни адвокат Благой Потеров, защитник на тримата обвиняеми. Той отправи искане към председателя на съдебния състав Стефан Стойков по някои от случаите тримата да бъдат оправдани. Потеров се мотивира, че някои от сделките са реални, но контрагентите са сменили данъчния си адрес и не са били открити при проверката от НАП.

Съдът уважи това искане частично и оправда тримата за 34,5 хил. лв. Останалата сума от задълженията им към държавата остава, тъй като има данъчно ревизионен акт.

Вчера пред Бургаския окръжен съд пък застанаха четиридесет и три годишната Маринела Василева и съпругът й Петър, които са спестили над 212 хил.лв. от ДДС през периода април 2002 г. - юли 2004 г. През този период развивали бизнес с покупко-продажба на недвижими имоти.

Общо 212 629.35 лева ДДС е трябвало да внесе Маринела Василева за 25-те месеца. В подадените 25 декларации по Закона за данък добавена стойност са вписани неверни данни, сочи обвинителният акт.

Като помагач в престъплението е привлечен съпругът Петър Василев. Именно той е подготвил, подписал и подал фалшивите декларации.

Източник: factor-bs.com



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uslovni-prisudi-za-DDS-izmami-v-Burgas-177764
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.