Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Необичайно за юли язовирите в Бургаско преливат
Автор: Екип Burgas24.bg 15:14 / 13.07.2010Коментари ()582
© Burgas24.bg
Два от питейните язовири на територията на ВиК-Бургас преливат, съобщи  Георги Георгиев, началник направления "Язовири" в бургаското водоснабдително дружество. Най-големият язовир "Камчия" прелива с дебит от 33 кубически метра в секунда.

"Това е необичайно за този период на година и се дължи на многото валежи паднали през последните двадесет дни. Те са в размер на над 170 литра на квадратен метър. Това е една трета от годишната норма паднала само за 20 дни.", каза инж. Георгиев.

Той бе категоричен, че няма никаква опасност за местното население и близките населени места от заливане, които са под язовирните стени и по течението на реката, тъй като язовир "Камчия" прелива от обичайното за това място - преливника. Другият по- малък питеен язовир "Ново Паничарево" си прелива перманентно. От него се прехвърлят води към язовир "Ясна поляна", само когато не са достатъчно водите от собствения водосбор на "Ясна поляна" и когато той не е пълен.

Към момента язовир "Ново Паничарево" прелива само с 440 литра в секунда . Това е малко количество и е достатъчно колкото да оводни речното русло на реката след язовирната стена. Преливат язовирите "Ново паничарево" и "Камчия", а "Ясна поляна " има над два милиона кубика свободен обем, но е в много добро балансово състояние, посочи Георгиев. На въпрос дали фактът ,че язовирите са пълни пълните означава, че няма да има режим на водата в населените места Георгиев потвърди, че това е така. Питейна вода ще има за близките две -три години каза той. Това обаче важи за селищата които се водоснабдяват от тези язовири, но не е сигурно за населените места, които разчитат на местни водоизточници.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Neobichaino-za-yuli-yazovirite-v-Burgasko-prelivat-177101
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.