Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Условни присъди за трима, обвинени в ДДС измами
Автор: Екип Burgas24.bg 09:40 / 13.07.2010Коментари ()725
© Burgas24.bg
Условни присъди наложи състав на Бургаски окръжен съд на трима бургазлии, обвинени в ДДС измами. 18 месеца с 4 години изпитателен период е наказанието за 49-годишните съдружници във фирма "Багира" ООД Валентин Цветанов и Стефан Димитров. С 6 месеца по-кратка е присъдата на 43-годишната Тодорка Димова, която е обвинена като помагач на Цветанов и Димитров.

Според прокуратурата Валентин Цветанов и Стефан Димитров съставяли фалшиви фактури, които не са включени в дневника за продажби на фирмата им "Багира" ООД в периода януари 2000 - март 2001 г.

Димова пък помагала като издавала фактури с невярно съдържание от името на своята фирма ЕТ "Старком - Тодорка Димова". Според обвинителния акт тримата укрили данъци на стойност 365 хил. лв. Разследването е попаднало и на 14 фалшиви фактури за 265 хиляди лв., по които те опитали да получат данъчен кредит.

"Избягване на плащане на данъчно задължение е основният състав на престъплението, клиентите ми реално не са се облагодетелствали с пари, а са опитали да се възползват от правото да им се приспадне ДДС", обясни адвокат Благой Потеров, защитник на тримата обвиняеми. Той отправи искане към председателя на съдебния състав Стефан Стойков по някои от случаите тримата да бъдат оправдани. Потеров се мотивира, че някои от сделките са реални, но контрагентите са сменили данъчния си адрес и не са били открити при проверката от НАП.

Съдът уважи това искане частично и оправда тримата за 34,5 хил. лв. Останалата сума от задълженията им към държавата остава, тъй като има данъчно ревизионен акт. Тримата са обжалвали акта по реда на друго дело, което вече е приключило, научи ТВОЯТ ДЕН. Магистратите обаче са потвърдили санкцията.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uslovni-prisudi-za-trima-obvineni-v-DDS-izmami-176943
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.