Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Неповторимата красота на стария Несебър плени посланичка
Автор: Екип Burgas24.bg 14:39 / 20.06.2010Коментари ()574
©
Финландската посланичка Н. Пр. Таря Лайтиайнен остана дълбоко впечатлена от неповторимата красота и ценностите на града на ЮНЕСКО при своето първо посещение в Несебър. Тя се запозна с безценните експонати, изложени в археологическия музей и разгледа с нескрит интерес и внимание някои от най-емблематичните древни църкви. Малко преди да се докосне до хилядолетната култура и история на древния град, тя сподели на среща при кмета Николай Димитров, че: "всяка една страна може да каже ние сме най-красивата в света, но ако това бъде казано от международна организация като ЮНЕСКО, на това се вярва и има тежест. В много европейски страни знакът, логото на ЮНЕСКО е от изключително значение". Тя каза още, че й е напълно ясно "колко много усилия полагате, за да бъде вашият град под егида на престижната организация.", защото тя самата преди време е била представител на Финландия във ЮНЕСКО.

"Ние се стремим чрез културата и историята, която имаме, да постигнем нови форми на туризъм, освен традиционния летен туризъм. Полагаме усилия за развитието на културен, религиозен, конгресен и спортен туризъм, за да може и в останалите сезони Несебър да бъде привлекателна и посещавана дестинация.", каза от своя страна кметът Николай Димитров. По време на визитата финландската посланичка и градоначалникът обсъдиха редица теми в областта на туризма, сигурността на туристите през летния сезон, както възможностите за инвестиции в района. Кметът сподели, че община Несебър се старае да създаде приятни и безопасни условия за престоят и почивката на всички посетители. В тази връзка той спомена, че се провежда всяка година традиционна среща с посланици, консули и туроператори преди началото на сезона, на която освен новостите, се обсъжда и сигурността на туристите през лятото. Градоначалникът сподели, че за това лято освен наличните полицаи, на територията на община Несебър работят още около 60 командировани служители, има и специално звено, което се занимава с решаване на проблема с джепчийството. Стремежът е чрез тези и други действия да се направи престоя на туристите максимално приятен и комфортен.

"Разбирам, че инициатива, за да я има тази среща, е ваша, за което ви благодаря. И тъй като ние имаме много туристи в този район, проявяваме интерес към нея и я очакваме, за да я вместим в нашия график. Връщайки се от последната среща преди туристическия сезон нашият представител сподели, че отношение от страна на общината не би могло да бъде по-добро.", изрази своето задоволство посланичката.
По отношение на чуждестранните инвеститори, кметът сподели, че общинска администрация може да помогне и да съдействието относно коректни инвеститорски компании и фирми, които строят и продават недвижими собственост на територията на Несебър. "Това е отлично, защото много често нас ни търсят за съвет, но в действителност ние не може да дадем такъв. Би било наистина добре, ако можем да ги препращаме към общината.", изрази за пореден път своето задоволство от възможността за
©
сътрудничество финладската гостенка. "С удоволствие ще съдействаме на всички чужди инвеститори", бяха думите на кмета и заедно с посланичката уточниха подробности около съвместните им действия в бъдеще.

По време на разговора Н. Пр. Таря Лайтиайнен даде идея освен да се развива летния туризъм, да се обединят например плажен с кулинарния туризъм. Тя не пропусна да подчертае, че хилядолетната, над 3500- годишна история, която притежава Несебър, би могла да помогне много. От своя страна кметът Николай Димитров разказа, че тази година той и неговият екип имат идея да направят бирен фест, както и "искаме да разработим кулинарни празници, като например празниците на рибата. Освен това имаме богата културна програма през целия летен сезон и тя е достъпна за всеки. Една от живите визитните картички на община Несебър е празникът на града например. Тогава всеки може да бъде част от веселие и да усети духа и настроението на местните хора", разказа кметът.
Посланичката остана очарована както от гостоприемството, от идеите и от инициативите, които общината има и по отношение на активността на местната институция и в европейските програми. В заключение посланичката каза, че до този момент визитата й в община Несебър е била най-ползотворна.

На срещата с градоначалника присъстваха още Красимир Ганчев, Почетен консул на Финландия в България, капитан Никифор Герчев от Почетното консулство, Георги Манолов, зам.кмет по "Управление и проекти по еврофондове".



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nepovtorimata-krasota-na-stariya-Nesebur-pleni-poslanichka-171889
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.