Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
21 000 000 лв. инвестиции в екологията на Приморско
Автор: Екип Burgas24.bg 12:41 / 16.06.2010Коментари ()623
© Burgas24.bg
Община Приморско завърши успешно своя амбициозен проект за изграждане на канализациионна мрежа за Северните и Южните територии на общинския център, за СО "Узунджата" и за строителство на две канално- помпенa станция с колектори и тласкатели до пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ край Китен.

21 000 000 млн. е стойността на проекта, който стартира през февруари 2009 год. Средствата бяха осигурени от Кохезионния фонд на ЕС, от държавния бюджет и със съфинансиране от община Приморско.

Модерните технологични съоръжения ще гарантират опазването на околната среда и съхраняването на екосистемите в защитените територии по поречието на река Дяволска, по крайбрежието на Черно море, в блатото "Стамополо" както и на множество редки растителни и животински видове.

Този проект е факт и жителите на общината могат да се гордеят с него, защото ние доказахме, че можем да управляваме европейски пари - заяви кметът на община Приморско Лиляна Димова.

Според зам. министърът на МОСВ / Министерство на околната среда и водите/ Ивелина Василева проектът ще доведе не само до пряк екологичен ефект за общината, но и до стимулиране на местната икономика със създаването на условия за по-качествено развитие на инфраструктурата, чрез което ще се добави по- висока стойност на туристическия продукт и съответното привличане на по-платежоспособни туристи.

Гости на събитието бяха областният управител Константин Гребенаров, Карстен Расмусен - заместник ръководител на отдел "България" в главна дирекция регионална политика на ЕК , ръководителят на Постоянното представителство на ЕК в България Зинаида Златанова, председателят на общинския съвет Пламен Георгиев и народни представители.

"Добрата новина е тази, че проектът приключва преди много от приетите в предприсъединителния период, което показва, че България може да дава резултати. На този проект може да се гледа като представител на първото поколение високоефективни резултатни проекти - коментира при официалното прерязване на лентата Карстен Расмусен.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/21-000-000-lv-investicii-v-ekologiyata-na-Primorsko-171001
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.