Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проверки за безопасност на велосипедите започнаха в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:50 / 08.06.2010Коментари ()551
© Burgas24.bg
Проверки за безопасност на велосипедите започнаха в Бургас. Те са в рамките на националната кампания "Безопасност на велосипедите". Това съобщи директорът на Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите в Бургас Николай Стойков. Проверките са по повод настъпващия летен сезон и в изпълнение на плана на контролната дейност през месец юни на Комисията за защита на потребителите.

Проверките ще бъдат извършени в търговски обекти, предлагащи за продажба на потребителите велосипеди. Целта на кампанията е да гарантира сигурността на потребителите, особено децата, при придобиването на велосипеди, които могат при ползване да застрашат техния живот и здраве. По време на кампанията ще се проверява дали производителите и дистрибуторите на този вид стока спазват изискванията на Закона за защита на потребителите.

Стоката се смята за безопасна, когато съответства на установените изисквания за безопасност, за да бъде пусната на пазара. "Настоящото европейско законодателство прави разграничение между максимална височина на седалката не повече от 435 мм. и велосипеди с максимална височина на седалката повече от 435 мм. и по-малка от 635 мм., както и велосипеди над 635 мм. Комисията ще следи за информацията относно възрастовата, за която е предназначен велосипедът", обясни Стойков.

Ще се следи и за наличие на инструкции за безопасна употреба и сглобяване. Съмнения за опасност може да предизвика липсата на информация на етикета, наличието на остри и режещи ръбове по велосипеда, нестабилна седалка, нестабилни помощни колела, липса на покритие на велосипедната верига, както и липса на документ за произход на стоката. Към момента в бургаската дирекция на КЗП няма постъпили сигнали за опасни велосипеди, каза Стойков. Той уточни, че тепърва проверките започват да набират скорост. Те ще продължат до края на месец юни.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Proverki-za-bezopasnost-na-velosipedite-zapochnaha-v-Burgas-169134
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.