Сезонен работник: Брах грозде 6 години в Италия и спестих пари за две къщи | ||||||
| ||||||
Христина Найденова и семейството ѝ работят като сезонни работници в Италия от шест години. Берат грозде от август до декември, а през останалото време се грижат за лозята. "Първоначално сестра ми отиде и след това ни изтегли и нас, за да работим. Отидохме, защото в България няма работа за младите", смята тя. В Италия им е подсигурена квартира с ток и вода. Работи се седем часа на ден. В събота си на работа ако желаеш, в неделя - задължително почиваш. "Сутринта в 6:30 ч. ни взима бус за работа. На обяд, когато направим седем часа, се прибираме. След това не работим, защото е много топло в шатрите", обяснява Христина пред Нова тв. Според данните на европейския портал за професионална мобилност се търсят работници основно за Франция в сферата на лозарството, на зеленчукопроизводството и плодовете. По данни на Агенцията по заетостта към момента те не предлагат програми за сезонна работа в чужбина. След COVID пандемията значително са намалели както предлагането, така и търсенето на сезонни работници в Европа. В момента за работа на Христина в лозарския сектор в Италия се заплаща по 70 евро на ден, ако работи и в събота, дават 10 евро отгоре. За шест години като сезонен работник успяла и да спести и си купила две къщи. "Едната струва 12 000 лева, а другата 5 000. В България няма как да ги спестя тези пари", допълва младата жена. |