Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът: 99% сигурно е, че Европейската комисия ще одобри проекта за интегриран градски транспорт
Автор: Екип Burgas24.bg 15:51 / 14.05.2010Коментари ()1450
© Burgas24.bg
„С решението днес се потвърждава подкрепата на държавата към интегрирания градски транспорт на Бургас като към голям проект. Такива са два проекта в момента - магистрала „Тракия" и интегрираният градски транспорт за Бургас", каза кметът на Бургас Димитър Николов след като проектът бе одобрен от Съвета за координация при управление на средствата от Европейския съюз, председателстван от министър Томислав Дончев.

Димитър Николов посочи, че това е първата основна крачка. „Трябваше да получим одобрението от Министерския съвет, което значи, че проектът за интегриран градски транспорт вече е потвърден като ангажимент за партниране и съфинансиране от страна на държавата към Европейския съюз чрез Оперативна програма „Регионално развитие", мярка 1.5. Това значи, че оттук нататък финансовата помощ по изготвянето на техническия проект по програма Джаспърс е приключила. Ние сега трябва да внесем апликационните форми чрез Министерството на регионалното развитие към Европейската комисия", посочи кметът, който е на посещение в Загреб във връзка с мащабния проект.

Николов присъства на годишната среща на борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. „Една от задачите на този интегриран градски транспорт е община Бургас да покаже финансов ангажимент за около 11 милиона евро, за да можем да усвоим тези близо 67 милиона евро финансова помощ от Европейската комисия. Затова трябва да презентирам пред ръководството интегрирания градски транспорт на Бургас, да акцентирам на неговата привлекателност, на това, че той, освен че ще подобри комуникацията, екологичното състояние и ефективността на транспорта, той ще даде и допълнителни приходи, което значи, че ще бъде предпочитан за финансиране", обясни Николов.

Според него шансовете на Бургас да спечели финансиране са изключително големи. „Виждам изключителната подкрепа от страна на правителството и на министър Дончев, защото той лично лобира този проект да се случи. Оттук нататък остава последната крачка - да бъдем одобрени от Европейската комисия, но аз вече там не се съмнявам, защото реално комисията в аванс е дала своето одобрение, изпращайки ни техническата помощ по финансовата програма Джаспърс. Така че консултантите на Европейската комисия вече са изготвили техническия проект, което значи че 99% е сигурно, че самата комисия ще одобри интегрирания градски транспорт на Бургас", заяви Димитър Николов. Трябва да се трудим, да вярваме в такива полезни неща за града и стъпка по стъпка да постигаме качеството на живот, каза още кметът на Бургас.

Източник: Агенция "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 34
20.01.2012 »
20.01.2012 »
28.11.2011 »
11.11.2011 »
16.09.2011 »
26.11.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Kmetut-99-sigurno-e-che-Evropeiskata-komisiya-shte-odobri-proekta-za-integriran-gradski-transport-163073
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.