Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Созопол и Несебър сключиха примирие
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 29.04.2010Коментари ()613
След тригодишно прекъсване Созопол и Несебър подписаха мирен договор, с който да прекратят войната между древните държави Аполония и Месембрия. Война, която е започнала преди повече от 22 века и до днес не са открити исторически документи, които да удостоверят края й.

С тържествената церемония, чиито домакин бе Созопол се постави началото на юбилейните празници на града.

Церемонията по подписването на примирието и отбелязването на историческия факт отпреди повече от 22 века ще постави началото на юбилейните празници на Созопол послучай 2 620 години от създаването на града.

Какво разказват историците:

Според надпис, открит в град Истрия, датиращ от ІІ в.пр. Хр. и който всъщност е декрет на Аполонийското народно събрание, изпратен да бъде поставен в тамошния храм на Апалон, Аполония е била изправена пред крайна опасност.

Според съдържанието на надписа Месембрия, днешен Несебър нападнала Аполония, днешен Созопол вероломно и без обявяване на война. Месембрийците превзели Анхиало, днешно Поморие, чийто солници вероятно са били повод за конфликта. Според министър проф. Божидар Димитров обаче плочата не дава исторически данни за това,че войната е прекратена и официално има подписано мирно споразумение, което на практика оставя и съвременните два града в условия на война

Градоначалниците на Несебър Николай Димитров и на Поморие Петър Златанов, придружени от свитите си пристигнаха в Созопол по море. Шествието премина през улиците на стария град, за да стигне крепостните стени, където бе подписано споразумението между кметовете на съвременен Созопол Панайот Рейзи и на Несебър Николай Димитров. Примирието бе скрепено в присъствието на областния управител Константин Гребенаров и министър Божидар Димитров, както и десетки жители на Созополска община.

Двамата градоначалници си размениха дарове в знак на примирие и си обещаха, че още 100 години ще подписват този договор. Договориха се „двете страни да не предприемат военни действия поне до сключването на следващото примирие догодина, решиха още възникналите проблеми да бъдат решавани на „ кръгли маси", задължително „ шведски", на които тайно да присъстват двата общински съвета. Двамата градоначалника се договориха да дават право на млади хора от двете общини да сключват бракове, но ако се стигне до развод всеки един жител на отделната община да се оправя самостоятелно".

Кметът на Несебър пожела на колегата си Рейзи и Созопол да последва примера на Несебър и да стане град-член на ЮНЕСКО.

Кметът на Поморие Петър Златанов, който бе основен свидетел на церемонията подари на двамата си колеги по една карта за кални бани, с което да почете днешната тържествена сесия.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Sozopol-i-Nesebur-sklyuchiha-primirie-159772
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.